ASNS zatražila da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje već od septembra 1Foto: Print screen/asns.rs

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zatražila je danas da minimalna zarada iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje već za isplatu septembarskih plata.

Minimalna zarada od 50.000 dinara mesečno omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50 odsto zaposlenih i njihovih porodica, ocenio je ASNS u saopštenju.

Vladu i reprezentativne sindikate pozvali su da se „uozbilje“ i da u „ovo teško i nepredvidivo vreme“ kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije.

Konstatovali su da, „pored velikih tema kao što su Zadruga 6, ko peva na roštiljijadi i drugih od suštinske
važnosti za život ove nacije“, utvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo.

„Kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana ove zemlje. Pregovori su, i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik najavio“, upozorili su iz ASNS i naveli da su cene povrća povećane 30 odsto, mesa 17 odsto, mleka 18 odsto, i da „samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem“.

„Potpuno je jasno da se teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije. Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca“, istakli su iz ASNS u obrazloženju zahteva da minimalna zarada bude 50.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari