AstraZeneca zaradila više od 2,2 milijarde dolara od prodaje vakcina 1Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

AstraZeneca je zaradila više od 2,2 milijarde dolara od prodaje antikovid vakcine pod nazivom Vaxzevria u prvih devet meseci ove godine, od čega je polovina dobijena za samo tri meseca od juna do septembra.

Najveća britanska farmaceutska firma očekuje da će vakcina preći na „skromnu profitabilnost“ jer pristižu nove narudžbine. Međutim, izvršni direktor Paskal Soriot insistirao je na tome da nudi pristupačne cene, u zavisnosti od mogućnosti zemalja da plate. On je rekao da vakcina, razvijena sa Univerzitetom Oksford, neće postati „ogroman profitnik“, preneo je Gardijan.

Prihodi AZ-a od 1,1 milijarde dolara u trećem kvartalu daleko su ispod prodaje koju su ostvarili američki rivali Fajzer (13 milijardi) i Moderna (4,8 milijardi dolara).

Ranije ovog meseca Fajzer je prognozirao prihode od vakcine u iznosu od 36 milijardi dolara za ovu godinu, i 29 milijardi dolara sledeće godine, nakon što je počeo da isporučuje buster doze i vakcine za decu.

Do kraja septembra, AZ je isporučila više od 145 miliona doza zemljama sa niskim i srednjim prihodima kroz inicijativu Kovaks, a u planu je snabdevanje najsiromašnih zemlja po ceni troškova proizvodnje vakcine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari