Bankar Džejkob Rotšild preminuo u 87. godini 1Foto: Shutterstock/Natata

Džejkob Rotšild, lord i član čuvene bankarske porodice Rotišilda, preminuo je u 87. godini.

Rotšild je karijeru započeo u porodčnoj banci NM Rotišild and sans (NM Rothschild & Sons) 1963. godine. Nakon razlaza sa porodicom oko mera kojim bi porodični biznis trebalo da krene, 1980. je preuzeo upravljanje sopstvenim fondom Rotšild investment trastom i osnovao sa Markom Vajnbergom J Rotšild ašurans grup.

Bogatstvo porodice Džejkoba Rotšilda procenjuje se na oko 825 miliona funti (oko 965 miliona evra). Rotišild važi i za filantropa i prema medijskim izveštajima više od 77 miliona evra godišnje izdvaja za jevreske zajednice, obrazovanje i umetnost.

„Naš otac Džejkob je imao dominantno prisustvo u životima mnogih ljudi, vrhunski finansijer, šampion umetnosti i kulture, odan javni službenik, strastveni pobornik dobrotvornih ciljeva u Izraelu i jevrejskoj kulturi, strastveni zaštitnik životne sredine i veoma voljen prijatelj, otac i deda“, preneli su engleski mediji saopštenje porodice Rotišild.

On će biti sahranjen po jevrejskim običajima u maloj porodičnoj ceremoniji, a kasnije će biti održan pomen.

Rotšild je rođen u Berkširu, šokolovao se na Itonu, a zatim studirao istoriju na Oksfordu.

Do 2019. bio je predsednik RIT kapital partners, jednog od najvećih fondova listiranih na londonskoj berzi, a bio je na čelu ili u odborima više fondova i institucija, između ostalih predsednik odbora poverenika Nacionalne galerije.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari