Basta sa predsednikom NOPS: Korisnici na prvom mestu, poradićemo na regulisanju zaštite potrošača iz oblasti snabdevanja toplotnom energijom 1Foto: Beta/Beoinfo

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Beogradske elektrane“ Rade Basta razgovarao je danas sa predsednikom Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goranom Papovićem o saradnji u oblasti zaštite potrošača.

Kako se navodi u saopštenju JKP „Beogradske elektrane” toplotnom energijom snabdevaju više od 22,2 miliona kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora, odnosno više od 360.000 domaćinstava.

„S obzirom, da pravni okvir nije u potpunosti stvorio uslove za efikasnu primenu Zakona o zaštiti potrošača zbog nepotpunog sprovođenja i neusklađenosti pojedinih propisa, direktor Basta je u razgovoru sa predsednikom NOPS-a, Goranom Papovićem, posebno naglasio da je i stav gradonačenika Beograda Aleksandra Šapića da se poboljšaju komunalne usluge, kao i pokretanja inicijative pred nadležnim organima radi usaglašavanja pojedinih propisa iz navedene oblasti“, saopštili su iz ovog preduzeća.

„Nivo informisanosti i svesti javnosti o pravima i interesima potrošača nije na zadovoljavajućem nivou. Budući da zaštita potrošača treba da bude dostupna svima, aktivno uključivanje jedinica lokalne samouprave u sistem zaštite potrošača je od izuzetne važnosti, budući da udruženja potrošača imaju važnu ulogu u potrošačkoj politici. Zaštita potrošača je jedna od oblasti koja u suštini nije skupa za državu, a može da donese ogromnu korist, ne samo potrošačima, već i privredi“, naveo je direktor Basta.

Preduzeće navodi da su među osnovnim pravima potrošača propisana prava na zadovoljavanje osnovnih potreba, bezbednosti, obaveštenosti, pravo na izbor, pravna zaštita, edukacija i zdrava i održiva životna sredina.

„Tu smo da pomognemo i da radimo zajedno i kada je reč o usklađivanju zakona i podzakonskih akata, koje regulišu zaštitu potrošača iz oblasti snabdevanja toplotnom energijom, jer su nam korisnici uvek na prvom mestu“, zaključio je Basta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari