Srbija ulaže preko četvrtine godišnjeg BDP-a u EXPO, a javnost nije upoznata sa analizom isplativosti: Politički marketing ili ekonomski opravdano ulaganje?

Ostavite komentar


  1. Koliko ja razumem, Srbija će u projekte širom zemlje, a to su brze pruge, putevi, bolnice, škole… uložiti 18 milijardi evra do 2027. a ne samo u EXPO, u EXPO će nešto više od 2 milijarde. Manite senzaciolizam, pišite objektivno.

  2. Jedan dan prica o PARIZERU drugi dan EXPO treci dan EU ukida finansijske podrske zbog netransparentnog trosenja EU fondova ! Narod je gladan ne moze da plati stanarinu racune ……..ovo bas zbunjuje !

  3. A da digne na 20 milijardi pa malo pokrpi rupe po Beogradu i napravi neko parking mesto?

  4. „Međutim, stručna javnost izražava bojazan, jer još uvek nije objavljena analiza sa detaljnim objašnjenjem na koji način će se ova investicija isplatiti.“

    Kako ne zna? Ako te silne milijarde ukrkas u ovu sarenu lazu toliko manje narodu, toliko ce narod manje biti obesan i manje glupisti ce mu padati na pamet ako bude obuzet vladtitim prezivljavanjem. Jasno?

  5. Projekta će sigurno biti i te kako isplativ za sve kumove, burazere, ortake, dođeš-mi-dođem ti poslovne partnere i sa te tačke gledano studija isplativosti nije potrebna.
    I molim vas, nemojte više da citirate stručnjake sa ekonomskog fakulteta u Kragujevcu koji kaže da je studija isplatiovsti neophodna POGOTOVO kada se radi o tako velikom projektu. Sine, studiju isplativosti radi i svaki seljak kada zida svinjac, jer nije lud da baca pare ako će da zida objekat samo za jedno prase koje će da capne za Božić. Studija isplativost je UVEK potrebna.
    Expo će da bude kruna decenijske krađe, dragulj u štetočinskom delovanju sadašnje vlasti, zamazivanje očiju nepismenom narodu, i prilika da još jednom pokažemo da smo “lideri“ u regionu. Expo u Srbiji će imati sličan efekat kao kada bi prodavačici sa buvljaka zakačili o rame Luj Viton tašnu od 6000 eura da bi joj se slagala sa kineskim patikama.

  6. Зашто се ствара привид нормалности и постављају се питања као да је све у реду? Е па ништа није у реду, осмишљена је огромна пљачка преко десет милијарди евра и то се мора стално понављати. Где су поређења са свим државама које су већ организовале сличне изложбе? Код њих ништа није скривено па да се упореде улагања и наведу њихови позитивни ефекти.

  7. прича се односи на Београд.
    Увидом у план изградње, који је баснословно прескуп, односи се само на Београд, а раније је помињано да ће цела Србија бити велико градилиште.
    Тако да ће крајеви који су са маргине, неће ни бити сагледани, па и овакојадно њихово стање, постаће јасније и сасвим исељно.
    Тако ће југ Србије, бити чист за насељавање са онима што жела да га одузму и припоје.

  8. Милан*** То што ти верујеш у бајке је само твој проблем, а ми нормални посматрамо објективно на тренутну ситуацију и знамо да све што је рађено и планира да се уради је највећа пљачка у историји ове земље. Ти причаш о брзим пругама а наши возови који су пре другог св. рата саобраћали од Париза до Истанбула и од Атине до Минхена сада не иду ни до Винковаца. Имамо најпрљавији ваздух и воду у Европи од којих умире 20000 годишње. Помињеш школе а у постојећим нема ђака јер сте их отерали. Да ли те је бар мало срамота?.

  9. читалац , lako cemo : “ Ми нисмо Дубаи, они имају новац „,
    ми новац немамо.
    Не верујем да у Србији постоје стручњаци који би могли да направе техничку и економску анализу овог лудачког подухвата вучића који је то припрема себи као круну. Јесте да се ради о такзваном малом ЕКСПО подухвату, али превазилази могућности Србије у сваком погледу. Београд није у стању да изгради један јавни нужник по познатим светским стандардима, о осталим градовима да не говорим. Вероватно и даље влада мишљење, ћевапчићи, ражњићи и шљивка ће бити највећи мамац. 20 година сам радио на путовањима за сајмове, изложбе , разна светска спортска првенства, олимпијаде и слично, по Европи, САД, Азији, видео сам много тога и доживео. Нисам одавно боравио у Србији, у јавним гласилима нисам наишао на ништа позитивно што би помогло да променим мишљење. На крају ће Кина преузети све, довешће и своје раднике који ће вероватно за увек остати у Србији, надам се да ће Србија опстати као држава.
    Ко се сећа радова југословенских фирми на градилиштима по Африци и Азији треба да зна да то нису били генерални извођачи него само помоћне фирме које су првенствено давале радну снагу.

  10. Pranje para SNS-a.
    Tolike milijarde spiskati.
    Bolje uložiti u demografski razvoj i nerazvijena područja,u fabrike,infrastrukturu.
    Briga njih za Srbiju.

  11. Sve što je na kredit košta duplo. Cena koju su dali je već 8 puta veća od cene OI u Parizu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.