Dupliranje BDP Srbije do 2034. godine - plod Vučićevih želja ili realnih pokazatelja? 1Foto: Beta/AP Photo/Armando Babani

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se u narednih 10 godina BDP Srbije udvostručiti ne zasniva se na realnim pokazateljima, argumentima i podrobnim istraživanjima već na njegovim željama te kao takva ne može biti predmet ozbiljnih analiza, smatra domaća stručna javnost.

Tokom nedavno održanog Regionalnog samita o Planu rasta i ekonomskog približavanja u Tirani predsednik Vučić je istakao da će u narednih 10 godina Srbija udvostručiti rast privrede, te da će BDP Srbije dostići 140 ili 150 milijardi evra, dodavši da će to biti “izuzetan rezultat”. Trenutni BDP naše zemlje je na nivou od oko 70 milijardi evra.

Predsednik Vučić je povodom izjave evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da će zemlje Zapadnog Balkana, zahvaljujući planu rasta, udvostručiti privredu rekao da će Srbija u tom periodu svakako da je udvostruči.

Dodao je da će biti formiran tim kojim će najverovatnije rukovoditi ministar finansija Siniša Mali i svakog dana njega i predsednika vlade izveštavati kako se napreduje u realizaciji tog plana.

Između ostalog, Vučić je naglasio da u ovom trenutku Srbija ima i više nego dovoljno novca i da joj nije najvažnije da li će prva tranša finansijske podrške u okviru Plana rasta da bude u maju ili oktobru.

Urednik publikacije „Strateo“ Saša Đogović ističe za Danas da nije realno očekivati da se tvrdnje koje je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić zaista i ostvare niti da su prognoze koje je izneo zasnovane na strateškim istraživanjima.

– Predsednik Vučić nije izneo relevantne podatke koji bi dokazali tvrdnju koje je izneo. Izrečeno naime nije zasnovano na istraživanjima niti su prezentovane činjenice koje bi mogle da potkrepe takve prognoze. Nije predočeno na čemu se zasniva takav plan niti kako bi se on operativno sprovodio. Nije naglašeno koje grane privrede i koji sektori bi trebalo da omoguće dupliranje BDP-a. Nije rečeno u kakvoj će poziciji prema Evropskoj uniji biti Srbija u periodu u kome zacrtano treba i da se ostvari, šta će se u tih deset godina desiti sa razvojem domaćih preduzeća i još mnogo toga. Kada se sve to uzme u obzir dolazi se do zaključka da je nemoguće razložno analizirati nešto što nije zasnovano na istraživanjima i činjenicama i može se sa pravom konstatovati da je iznošenje takvih paušalnih ocena potpuno neodgovorno – navodi naš sagovornik.

Dupliranje BDP Srbije do 2034. godine - plod Vučićevih želja ili realnih pokazatelja? 2
Foto: Shutterstock/LDprod

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe za Danas da je predsednik Vučić “trbuhozborac” čije izjave, pa tako ni ova o dupliranju BDP-a u narednih 10 godina, se ne zasnivaju na temeljnom razmišljanju već su samo produkt njegovih želja.

– Nisu urađena potrebna istraživanja koja bi potvrdila ono što je predsednik Vučić rekao. Shodno tome nema pokazatelja da će se BDP Srbije u narednih 10 godina povećati. Nisu izneti dokazi koji bi to pokazali. Analize za tako dugačak period ne mogu se oceniti kao pouzdane. Ako se rade onda je u pitanju znatno kraći period koji se sagledava a i u tom slučaju se postavljaju ograde jer može doći do nepredviđenih događaja u ekonomskoj sferi koji zacrtani plan mogu da onemoguće u njegovom sprovođenju – objašnjava naš sagovornik.

Bruto domaći proizvod, skraćeno BDP je ekonomski termin koji predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji bez obzira na vlasništvo. To znači da BDP uključuje vrednost produkcije stranih kompanija u zemlji, a isključuje aktivnosti firmi u vlasništvu domaćih rezidenata u inostranstvu. BDP predstavlja ukupno stvoren domaći dohodak. Ono što je važno naglasiti je da struka ističe da definicja BDP-a nema veze sa prezentovanjem podataka o poboljšanju ili pogoršanju životnog standarda građana.

Bruto domaći proizvod treba razlikovati od termina bruto društveni proizvod ili bruto nacionalni proizvod, BNP koji predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga nacionalne ekonomije, u određenom periodu po tržišnim cenama.

On naime uključuje sve dohotke domaćih lica ostvarene ekonomskim aktivnostima u zemlji i inostranstvu. BNP meri ukupan dohodak zarađen od strane nacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari