BDP u četvrtom kvartalu uvećan za 3,8 odsto u odnosu na isti period 2022. godine 1Foto: Shutterstock/LDprod

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,8 odsto, pokazuju danas objavljeni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema ovim podacima, rast BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio je 0,9 odsto u odnosu na treći kvartal.

Realni rast bruto domaćeg proizvoda u 2023. godini, dobijen na bazi kvartalnog obračuna, iznosio je 2,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok će godišnja stopa rasta BDP-a, kao rezultat godišnjeg obračuna, biti objavljena 1. oktobra ove godine.

Posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period 2022, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 7,7 odsto, sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, 3,4 odsto i sektoru građevinarstva, 7,4 odsto.

Ukoliko posmatramo po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda u istom ovom periodu, realni rast zabeležen je kod svih agregata. Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava, 2,5 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID), 3,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države, 5,9 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva, 5,2 odsto, izvoz robe i usluga, 0,3 odsto i uvoz robe i usluga, 4,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari