Gde je Evropa, a gde smo mi: Koliki je standard građana Srbije u odnosu na EU? 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Uprkos fantastičnim ekonomskim uspesima prethodnih godina, ogromnim kapitalnim ulaganjima, rastu plata i penzija i ostalim lepim vestima koje možemo čuti od nosilaca vlasti, standard građana naše zemlje nalazi se na evropskom začelju.

Ovo pokazuju podaci o BDP po stanovniku merenom standardom kupovne moći koje je po regionima objavio Eurostat za 2022. godinu.

BDP po glavi stanovnika izražen kroz standard kupovne moći građana u Beogradskoom regionu iznosio je 70 odsto proseka EU, u Vojvodini 44 procenta, na jugu i istoku Srbije 31, a najniža kupovna moć zabeležena je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji i iznosila je 30 odsto proseka Evropske unije.

Ovaj region je na nivou najsiromašnijeg regiona u EU, francuske prekomorske teritorije Majot, malenog ostrva u Indijskom okeanu.

Na nivou Beograda nalaze se recimo neki regioni u Litvaniji, Poljskoj, Rumuniji, Portugalu, Španiji ili recimo najsiromašniji regioni Francuske.

Istočna i Južna, kao i Zapadna Srbija i Šumadija nalaze se na nivou standarda regiona u centralnoj i istočnoj Turskoj.

Standard građana u Bugarskoj kreće se od 40 do 56 odsto proseka EU, osim u Jugozapadnoj Bugarskoj gde je i glavni grad Sofija koji je skoro na nivou proseka Unije (97 odsto).

Nešto malo bolje stoje Hrvati. Region Panonska Hrvatska, što odgovara Slavoniji je na 46 odsto proseka EU, Jadranska je na 70 odsto, a „štrči“ Zagreb sa 134 odsto proseka.

 

Gde je Evropa, a gde smo mi: Koliki je standard građana Srbije u odnosu na EU? 2
Foto: Printscreen/Eurostat

Upravo je pravilo da su najbogatiji regioni zemalja oni u kojima se nalaze glavni gradovi, a u nekim slučajevima razlika u razvijenosti je fascinantna.

To posebno važi za Bukurešt čiji standard je 77 odsto iznad proseka EU, dok je ostatak zemlje 30-40 odsto ispod proseka.

U Mađarskoj Budimpešta ima 58 odsto veći standard proseka, a region Pešta koji se nalazi oko glavnog grada 35 odsto ispod evropskog proseka.

Recimo Prag je jedan od najrazvijenijih regiona u celoj EU sa 207 odsto proseka, dok se ostatak zemlje nalazi na oko 80 odsto proseka EU.

Najveći standard u EU imaju građani Južne Irske sa 186 odsto većim standardom od proseka, Luksemburg sa 157 odsto i Istočna i Srednja Irska sa 147 odsto iznad proseka Evropske unije.

Ipak Eurostat primećuje da je na brojke zabeležene u Irskoj uticalo veliko prisustvo multinacionalnih kompanija koje su došle u ovu zemlju zbog niskog poreza na dobit i pristupa evropskim tržištima. Stoga, agencija napominje da je ponovo doveden u pitanje kredibilitet podataka o BDP-u ove države.

Istraživanjem Eurostata nisu obuhvaćeni BiH, S. Makedonija, Albanija, Ukrajina, Gruzija, Modavija, Rusija, Velika Britanija, Norveška i Švajcarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari