Beču nagrada za održiv razvoj 1Foto/Miloš Obradović

Na nedavno održanom Svetskom samitu gradova 2022. Singapur je dodelio gradu Beču nagradu za posebno održiv razvoj grada.

Nagrada „Lee Kuan Yew World City Preis“, nazvana po prvom premijeru grada-države, dodeljuje se svake druge godine gradovima koji se odlikuju posebnom održivošću i inteligentnim razvojem. Nagrada Beču namenjena je 2020. godine, ali je zbog pandemije gradonačelniku Beča, Mihaelu Ludvigu, uručena tek sada.

Ovo priznanje doživljavam kao potvrdu da naš Bečki način planiranja grada i budućnosti vodi u pravom smeru. Na primer, u oblasti stanovanja 62 odsto bečkog stanovništva živi u subvencionisanim gradskim stanovima“, istakao je Ludvig.

Za nagradu je Grad Beč konkurisao projektima kao što su Dunavsko ostrvo, Jezerski grad, Gradska četvrt severne železnice, Smart Klima City i i Bečka naselja. Nagrada je posebno dodeljena za održivi razvoj grada. Upravo kada su u pitanju naselja pokazalo se da je Beč grad „socijalne inkluzije“, naglasio je Ludvig. „Niko nije isključen ili ostavljen“, u naseljima zajedno žive Bečlije svih generacija i kultura, i oni mogu da odlučuju sami o novim merama za poboljšanje zajedničkog suživota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.