Beskamatne pozajmice za poljoprivrednike u Aranđelovcu 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Predstavnici projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ i 11 poljoprivrednih gazdinstava iz opštine Aranđelovac potpisali su danas ugovore o dodeli ukupno pet miliona dinara za ovu godinu.

Projekat „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede“ realizuje se uz podršku USAID, a u Aranđelovcu ga sprovode Fondacija Ana i Vlade Divac, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, opština Aranđelovac i Projekat „Velika mala privreda“.

Konkurs je bio otvoren do 5. aprila, a 11 poljoprivrednih gazdinstava dobilo je beskamatne pozajmice sa rokom vraćanja od tri godine, uz grejs period od godinu dana. Maksimalan iznos po korisniku je 500.000 dinara.

Dobitnici će novac moći da ulože u nabavku kvalitetnog priplodnog materijala.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović rekao je da Aranđelovac ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, ali da je stočni fond ostao nedovoljno obuhvaćen podsticajnim merama i da je ponosan, jer su našli dobar sistem koji daje sredstva korisnicima.

„Naš stočni fond zanoviće se za 300 svinja i ovaca, i u nadi da će ovaj mehanizam da zaživi, planiramo da zanovljavamo ova sredstva i narednih godina“, rekao je Radović.

Aranđelovac je, uz Veliku Planu, Novi Pazar, Vlasotince i Novu Crnju, peta opština u Srbiji koja je u prethodnih godinu dana osnovala fond za podsticaj razvoja poljoprivrede i podelila sredstva korisnicima.

Od 2020. godine pokrenuti su fondovi i u Čajetini, Vranju, Prijepolju, Svrljigu, Ražnju, Užicu, Dimitrovgradu, Brusu, Velikom Gradištu, Novom Pazaru, Vlasotincu, Novoj Crnji, Velikoj Plani, Sjenici,Tutinu, Sečnju i opštini Lebane. U naredne tri godine u planu je osnivanje još pet takvih fondova širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari