Besplatne obuke za nova zanimanja u Šapcu 1Foto: sabac.rs

Privredni savet i Lokalni savet za zapošljavanje u Šapcu su na zajedničkom zadatku, jer je neophodno da privrednici kažu koje su njihove potrebe.

Tako je napravljeno lokalno partnerstvo za zapošljavanje, kao efikasan odgovor na potrebe privrede i problem nezaposlenosti.

– U Srbiji će biti sve više potrebe za obučenom radnom snagom i mi na tome radimo već duže vreme. U Šapcu je tako otvoren centar za obuku, kao plan evropskog projekta SEED STEP II, iz čega je proizišao važan strateški dokument „Strategija razvoja ljudskih resursa“. Ovaj dokument predviđa i rad trening centra, koji je dobio i određene akreditacije kao i status operatora aktivnosti obrazovanja odraslih. Agencija za kvalifikacije odobrila je sertifikaciju za tri obuke: osnovnu informatičku, rad na 3D štampačima i operator na CNC mašinama, čime izlazimo u susret privredi jer se već postojeći radnici mogu besplatno obučavati. Najvažnije je ipak to što svi oni koji traže posao, na ovim kursevima mogu potpuno besplatno da se obuče i steknu nove veštine, ističe Nemanja Pajić, predsednik Gradske skupštine i nadležan za rad ova dva saveta.

Upravo se kroz Strategiju razvoja ljudskih resursa i trening centar Šabac pripremio za korišćenje evropskih fondova. Naime, Evropski socijalni fond za Zapadni Balkan od 2021. do 2027. godine ima budžet od 100 milijardi evra, od čega je za Srbiju opredeljeno 200 miliona evra.

– Lokalne samouprave moraju biti sposobne da povuku ta sredstva i mi se u Šapcu upravo kroz strateški dokument i trening centar kvalifikujemo za to. U okviru Fonda posebno su zanimljivi inicijativa za zapošljavanje mladih i program za zapošljavanje i socijalne inovacije, a poseban akcenat biće na socijalnom preduzetništvu, naveo je Nemanja Pajić.

Značajna pomoć i za penzije

Pored ovih strateških opredeljenja Grad finansira plaćanje poreze za zapošljavanje starijih lica, tako da je oko 800 njih uspelo da ostvari penziju. Inače, starija lica su u najtežoj situaciji jer ih poslodavci nerado zapošljavaju. Nedavno je izašao i konkurs za besplatnu obuku vozača koji su i te kako potrebni, a troškove obuke plaća Grad Šabac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari