Ministarstvo produžilo rok za prijave za bespovratna sredstva za poljoprivrednike 1Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je danas da je do kraja februara produžilo rok za podnošenje prijava po Trećem javnom pozivu za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023. godini.

Rok za prijavu po Trećem javnom pozivu, teče od 4. decembra 2023. godine, a odluka o dodatnom produženju roka doneta je kako bi se svim zainteresovanim licima izašlo u susret i omogućilo dodatno vreme za prikupljanje neophodne dokumentacije, navedeno je na sajtu ministarstva.

Kako je precizirano, prijave na onlajn platformi omogućene su u okviru softverskog rešenja Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koje se nalazi na sajtu Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije (www.scap.rs) i sajtu Uprave za agrarna plaćanja (www.uap.gov.rs).

Podseća se da je ukupna vrednost sredstava za Treći poziv iznosi 750 miliona dinara, a poziv je namenjen prvenstveno agregatorima, odnosno preduzetnicima, privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama koje proizvode ili vrše otkup proizvoda od primarnih poljoprivrednih proizvođača, prerađuju ih i plasiraju na tržište.

Vrednosti investicija za agregatore mogu iznositi od 25.000 do 400.000 evra, a visina bespovratnih sredstva može se kretati i do 200.000 evra.

Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Svetskom bankom.

Kroz dva prethodna javna poziva više od 3.500 poljoprivrednika iskazalo zainteresovanost za ovaj projekat koji se finansira po modelu 50:40:10, gde 50 odsto sredstava predstavljaju bespovratna sredstva obezbeđena iz zajma Svetske banke, 40 odsto sredstava finansira se iz kredita poslovnih banaka i 10 odsto sredstava predstavlja učešće samih poljoprivrednika.

Do sada je poljoprivrednicama dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, u proseku od 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari