Poljoprivrednici danas na novom sastanku s Vladom Srbije: "Kako je do izbora moglo jedno, a sad mora drugo" 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici iz sedam udruženja od Vlade Srbije na za danas zakazanom sastanku očekuju rešavanje dva, po njima prioritetna, pitanja a to su upis parcela u e-Agrar i osnivanje Poljoprivredne komore Srbije.

Poljoprivrednici okupljeni u udruženjima Stig (Požerevac), Složni Pidikanci (Bavanište), Adriani (Šumadija), Naše mleko (Šabac) i Brestovački Rratari (Brestovac) kao i u Udruženju za spas i opstanak stočara (Gornje Nedeljice) i Poljoprivrednom udruženje (Subotica), inicirali su današnji sastanak nezadovoljni što značajan broj njih ne može da upiše parcele u e-Agrar kao i inicijativom nadležnih da se formira Poljoprivredna komora Srbije.

Kada je reč o e-Agraru poljoprivrednici su ogorčeni što su nadležni do 17. decembra, kada su u Srbiji održani izbori, dozvoljavali upis i parcela za koje ne postoje ugovori o zakupu, uz izjavu o materijalnoj i krivičnoj odgovornosti zakupca, a od 18. decembra izričito insistiraju na overi ugovora kod notara. Na taj način jedan broj poljoprivrednika je osuđen na manji iznos subvencija koje su im potrebne za proizvodnju a dobijaju se po hektaru zemljišta predviđenog za obrađivanje.

Poljoprivrednici okupljeni u sedam udruženja koji se danas sastaju sa nadležnima u Vladi Srbije ističu da mnogima od njih promena pravila za upisivanje zakupljenih parcela stvara nerešive probleme jer u nekim slučajevima nije moguće obezbediti overavanje ugovora o zakupu kod notara iz više, kako tvrde, objektivnih razloga.

Naime, čest je slučaj da su vlasnici zemljišta koje se uzima u zakup u inostranstvu, ostavinske rasprave nisu sprovedene a postoje i oni koji su nezainteresovani da sklapaju takve ugovore a zemlju daju u zakup.

Poljoprivrednici kritikuju nedolednost nadležnih, odnosno da je do izbora poljoprivrednicima tolerisano što nemaju overene ugovore o zakupu kod notara a nakon 17. decembra je to prestalo da važi.

Smatraju da im takva odluka direktno nanosi štetu i tvrde da su nadležni samo navodno posegnuli za njom pod firmom sprečavanja zloupotreba a u suštini kako bi što manje novca dali za subvencionisanje ratara.

Kada je pak reč o formiranju Poljoprivredne komore Srbije poljoprivrednici smatraju da od nje ne bi imali nikakve koristi i da bi ta institucija samo opstruisala rad njihovih udruženja i napore da im nadležni obezbede što povoljnije uslove za proizvodnju.

Predstavnik udruženja Složni Pidikanci Jovan Jovanov kaže za Danas da uslov da je za upis parcele u e-Agrar nužan ugovor zakupca sa vlasnikom overen kod notara faktički jedan broj poljoprivrednih proizvođača ostavlja u potpunosti bez ili smanjuje iznos subvencija koje im dodeljuje država.

– U nekim delovima Srbije postoji manji broj zemljoradnika koji se suočava sa tim problemom a u drugim ih ima više. Suština je što se njima nametanjem ovog uslova onemogućava da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. U praksi za tim nema potrebe. Država kontrolom veoma lako može da proveri da li neko zaista radi na zemlji, odnosno bavi se poljoprivrednom proizvodnjom ili to ne čini. Isto tako je lako utvrditi ako je, primera radi, ista parcela upisana dva puta. U kratkom vremenskom roku biće uočen onaj koji sprovodi zloupotrebu. I poljoprivrednim proizvođačima je u interesu da subvencije dobijaju samo oni koji zaista i rade na zemlji. Međutim to ne znači da nadležni treba da uvode pravila koja ih diskfalifikuju u procesu dobijanja subvencija koje su im neophodne da bi mogli da se bave svojim poslom – objašnjava naš sagovornik.

Poljoprivrednici danas na novom sastanku s Vladom Srbije: "Kako je do izbora moglo jedno, a sad mora drugo" 2
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS

Prema njegovim rečima poljoprivrednici koji su okupljeni u udruženjima čiji su predstavnici tražili sastanak sa nadležnima u Vladi su apsolutno protiv osnivanja Poljoprivredne komore Srbije jer od tog tela poljoprivrednici ne bi imali nikakvu praktičnu korist a na taj način bi se i usporavala direktna komunikacija između udruženja poljoprivrednika i predstavnika vlasti.

– Nikakav posrednik između udruženja poljoprivrednika i predstavnika Vlade nije potreban. A poljoprivredna komora bi upravo bila to i faktički bi otežavala naš dijalog sa nadležnima. Apsolutno je izlišno da se komunikacija obavlja preko posrednika već svi problemi treba da se rešavaju na relaciji udruženja poljoprivrednika – Vlada Srbije – smatra Jovanov.

On ističe da su predstavnici Vlade poljoprivrednicima na sastanku održanom uoči Nove godine predočili da su sva sporna pitanja “živa stvar” i da će se “rešavati u pokretu”.

– Shodno tome očekujemo da ćemo sutra sa nadležnima ova dva za nas izuzetno važna pitanja rešiti “u pokretu”. Nadam se da će Vlada pokazati razumevanje u tom segmentu. Ako ga ipak ne bude sešćemo sa kolegama iz drugih udruženja i videti šta nam je dalje činiti – naglašava Jovanov.

Protiv osnivanja Poljoprivredne komore Srbije uz konstataciju da to telo ne bi zastupalo interese poljoprivrednika je i predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić, čija organizacija će takođe sutra učestvovati na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije.

– Značajan broj zakupaca nema ugovore o zakupu overene kod notara i to je veliki problem. Nije problem sačiniti ugovor kod notara, poljoprivrednici ne beže od toga. Problem je što postoje slučajevi da primera radi ostavinska rasprava nije završena. Ono što nas posebno pogađa je to da je do izbora bilo moguće upisati parcelu u e-Agrar bez ugovora o zakupu overenog kod notara. Odjednom, čim su izbori okončani to više nije moguće. Tražimo da se taj uslov ukine jer ometa rad poljoprivrednika i ugrožava njihovu egzistenciju. Predstavnici vlasti su obećali da će pomoći poljoprivrednicima da mogu nesmetano da rade. Zbog toga su mnogi i glasali za njene kandidate na izborima – poručuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari