Poljoprivrednici u četvrtak na sastanku u Vladi: Od izbora u e-Agrar ne možemo da upišemo parcele koje nemaju overen ugovor 1foto FoNet Milica Vučković; foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Sedam udruženja poljoprivrednika dobila su poziv na sastanak u Vladi Srbije, kako bi sa nadležnima razgovarali o dva problema – upisu parcela u e-Agrar, i osnivanju Poljoprivredne komore Srbije.

Satanak je zakazan za 11. januar u 11 časova, a kako za Danas kaže Jovan Jovanov, poljoprivrednik iz Bavaništa, predstavnici udruženja odazvaće se pozivu.

Prema njegovim rečima, udruženja Stig (Požerevac), Složni Pidikanci (Bavanište), Adriani (Šumadija), Naše mleko (Šabac), Brestovački Ratari (Brestovac), Udruženje za spas i opstanak stočara (Gornje Nedeljice) i Poljoprivredno Udruženje (Subotica), inicirali su pomenuti sastanak, i sami poslali poziv za prijem u Vladu Srbije.

„Za sada imamo dva pitanja o kojima želimo da razgovaramo, to su e-Agrar i Poljoprivredna komora Srbije. Pod e-Agrarom podrazumeva se upis parcela koje nemaju overen ugovor kod notara. Postoji dosta slučajeva gde poljoprivrednici nisu papirološki sredili zemljište, naslednike, i nemaju sa kim da potpišu ugovor, a parcele stoje u gazdinstvu. To se dešava jer je povećana registracija na 100 hektara. Međutim, do izbora 17. decembra bilo je moguće ubaciti te parcele, ali je posle izbora zaustavljeno i obustavljeno. Na tim parcelama nećemo moći da ostvarimo ni subvencije, ni gorivo, a moraćemo da ih obrađujemo. Odnosno, opašće nam subvencije po hektaru, ali i količina povlašćenog goriva. A to nema smisla, jer za zemlju koja bi se registrovala u eAgraru, krivično i materijalno odgovara podnosilac zahteva“, pojašnjava Jovanov.

Poljoprivrednici u četvrtak na sastanku u Vladi: Od izbora u e-Agrar ne možemo da upišemo parcele koje nemaju overen ugovor 2
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Kada je reč o drugom pitanju, naš sagovornik ističe da pomenuta udruženja osnivanje Poljoprivredne komore ne vide kao dobar potez, a razlog za to navode nestručnost kadrova koji je iniciraju.

„Drugi zahtev se tiče poljoprivredne komore. Želimo da se priča o tome, i da javnost bude upoznata šta to znači. Mislimo da to nije dobro, jer se pojavljuju ljudi koji forsiraju komoru, a nemaju kredibilitet“, tvrdi Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari