Poljoprivrednici ponovo spremni za blokade ako Vlada na sledećem sastanku ne ispuni dogovor o povećanju subvencija na 300 evra 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poljoprivrednici iz cele Srbije, tačnije rečeno predstavnici njihovih udruženja, u utorak 26. decembra će u Beogradu prisustvovati sastanku koji organizuje Ministarstvo poljoprivrede i očekuju da se nadležni tom prilikom obavežu da će ispuniti njihove zahteve za povećanje subvencija, a ako to ipak ne bude slučaj spremni su na nove blokade saobraćajnica kako bi to izdejstvovali.

Poljoprivrednici naime očekuju da se potpisivanjem sporazuma ili obraćanjem javnosti predstavnici Vlade Srbije obavežu da će biti ispunjeno ono što je obećano na sastanku 26. novembra u Kisaču kome je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Podsećanja radi, tada su se, nakon devetodnevnih blokada, domaći paori sastali sa predstavnicima Vlade i posle višečasovnih razgovora doneli odluku da sklone traktore sa puteva, a da o njihovim zahtevima uslede dodatni razgovori.

Osnovni zahtevi poljoprivrednika su skidanje akcize sa goriva na svim pumpama, uređenje robne berze, rešavanje problema sa robnim skladištima, podizanje subvencija po hektaru na 35.000 dinara, skidanje kamate sa dugovanja PIO fondu i odobravanje povoljnijih kredita za poljoprivredu.

U međuvremenu, u subotu 17. decembra održan je razgovor poljoprivrednika sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić ali su im tada, kako tvrde, umesto ispunjenja zahteva oko kojih su se sa nadležnima usaglasili u Kisaču ponuđeni izborni flajeri Srpske napredne stranke.

Poljoprivrednici ponovo spremni za blokade ako Vlada na sledećem sastanku ne ispuni dogovor o povećanju subvencija na 300 evra 2
foto: Fonet/Marko Dragoslavić

Taj sastanak koji su zakazale premijerka Brnabić i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, prema mišljenju poljoprivrednika, završen je, bez nekih konkretnih zaključaka ili dogovora.

Predstavnicima poljoprivrednika je tada predočeno da je povećana količina dizela koju mogu dnevno da sipaju u kante sa 120 na 400 litara, da je obezbeđeno brže izdavanje agro kartica i da je formirana radna grupa za uspostavljanje robne berze. Naglasili su da im je stavljeno do znanja da bi mogli dobiti subvenciju od po 300 evra po hektaru ako bi vladajuća stranka pobedila na izborima.

Novom sastanku, zakazanom za 26. decembar, trebalo bi da prisustvuju predstavnici 62 poljoprivredna udruženja koji očekuju dogovor o ispunjenju zahteva u vezi sa povećanjem subvencija i rokom isplate, povećanjem površina za subvencije sa 20 na 100 hektara, otpisa akcize na dizel i uređenja robne berze, a tražiće i da se reši problem obezbeđenja kredita za refinansiranje dugova.

Naime, mnogi poljoprivrednici su, zbog sušnih godina zapali u dugove i registrovani su u Kreditnom birou što ih sprečava da dobiju novi kredit, pa će od Vlade tražiti rešenje za refinansiranje i brisanje iz tog registra.

Predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac kaže za Danas da bi na sastanku u resornom ministarstvu nadležni predstavnicima udruženja trebalo da predstave ono što je dogovoreno u Kisaču kao i da očekuje da će početi implementacija tada usaglašenog.

– Prisustvovaćemo tom skupu. Očekujem da će sva poljoprivredna udruženja podržati dogovor iz Kisača jer time svi dobijamo.

Od predstavnika Vlade pak očekujemo da će i nama ali i javnosti obelodaniti da će početi sprovođenje onog o čemu smo se dogovorili.

Mi smo sa blokadama prekinuli kako bi se usaglašeno i sprovelo. U interesu nam je da se sve reši razgovorima, odnosno da Vlada počne da sprovodi ono na šta se obavezala, a ako to ne bude slučaj bićemo prinuđeni da ponovo razmišljamo o protestima.

Ako bi do toga došlo uveren sam da bi blokade bile masovnije jer bi nam se pridružila i druga poljoprivredna udruženja, koja će biti na sastanku. U svakom slučaju ako iz nekog razloga ne bude dogovora sa nadležnima razgovaraćemo sa predstavnicima drugih udruženja na temu organizovanja novih protesta – objašnjava naš sagovornik.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić naglašava za Danas da je njegova organizacija poslala zahtev za učešće na sastanku 26. decembra u Beogradu.

– Očekujemo da svi zahtevi poljoprivrednika koji su protestovali budu usvojeni. Mi smo u više navrata u proteklom periodu učestvovali u blokadama međutim to nije sredstvo borbe koje rado koristimo već samo kada nema druge mogućnosti da zaštitimo našu egzistenciju. Mi smo uvek za razgovor kao prvu opciju i stoga nam je želja da se sledećeg utorka formalizuje ono što je dogovoreno, odnosno da se zahtevi poljoprivrednika zvanično prihvate i da se počne sa njihovom realizacijom – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari