Završen sastanak Ane Brnabić sa poljoprivrednicima u Vladi - bez dogovora 1Arhiva Foto: FoNet/Vlada/Peđa Vučković

Sastanak sa poljoprivrednicima koji su premijerka Ana Brnabić i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković iznenada zakazale u Vladi Srbije dan pred izbore završen je, bez nekih konkretnih zaključaka ili dogovora, kažu učesnici sastanka.

Prema rečima Marka Gabrića iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice izgleda da su ih iz Vlade zvali da im pokažu šta su do sada uradili.

„Rekli su nam da su povećali količinu dizela koje možemo dnevno da sipamo u kante sa 120 na 400 litara, da su obezbedili brže izdavanje agro kartica i da su formirali radnu grupu za uspostavljanje robne berze. Ništa nismo ni potpisali ni dogovorili“, kaže Gabrić“, dodajući da im je stavljeno do znanja da bi mogli dobiti subvenciju od po 300 evra po hektaru ako bi vladajuća stranka pobedila na izborima, kao i da su dobili brošuru SNS-a.

Juče su poljoprivrednici rekli da očekuju da dobiju dokument potpisan od strane članova Vlade sa planom kako će se sprovoditi dogovoreno nakon novembarskih protesta.

Juče je u izjavi za Betu predsednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Goran Filipović objasnio šta očekuju od stastanka.

„Očekujemo dogovor o ispunjenju zahteva u vezi s povećanjem subvencija i rokom isplate, povećanjem površina za subvencije sa 20 hektara na 100 hektara, otpisa akcize na dizel i uređenja robne berze realizuje, a dodatno ćemo tražiti da se reši problem obezbeđenja kredita za refinansiranje dugova“, pojasnio je on.

Mnogi poljoprivrednici su, prema njegovim rečima, zbog sušnih godina zapali u dugove i registrovani su u kreditnom birou što ih sprečava da dobiju novi kredit, pa će od Vlade tražiti rešenje za refinansiranje i brisanje iz tog registra.

Podsećamo, poljoprivrednici su protestovali uz blokade saobraćajnica tokom novembra.

Završen sastanak Ane Brnabić sa poljoprivrednicima u Vladi - bez dogovora 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Nakon toga je usledio niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, među kojima i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković.

Na sastanku 26. novembra u Kisaču, kako su saopštili tada poljoprivrednici, rečeno je da će Brnabić razgovarati i s drugim udruženjima i da će od 11. do 16. decembra dobiti konkretnu ponudu.

Poljoprivrednici su tražili da se subvencije povećaju za 17.000 dinara i da se subvencije po hektaru od 18.000 dinara isplate do 31. marta naredne godine.

Jedan od zahteva bio je i da se obezbedi povraćaj akcize na dizel od 50 dinara po litru na cenu od 179 dinara, kao i da se obezbedi povraćaj tog poreza i na drugim pumpama osim onih Naftne industrije Srbije.

Oni su zahtevali i uređenje robne berze uvođenjem robnih zapisa i terminskih ugovora kao i obezbeđenje povoljnih kredita za refinansiranje dospelih dugova i rešavanje problema ogromnih dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osigranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari