Završen sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Brnabić 1Foto: Printscreen/n1

Predstavnici udruženja poljoprivrednika koja predvode proteste, sastali su se danas sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, kako bi razgovarali o stanju u ovoj grani privrede, i u skladu s tim, planirali dalje korake.

„Uviđeno je da postoji mogućnost terminske prodaje, i na tome će se raditi. Takođe, dogovoreno je da će u nedelju biti sastanak u Kisaču, i novinari će moći da budu prisutni“, kaže Mileta Slankamenac iz inicijative za opstanak poljoprivrede.

On ističe da su zahtevi delimično ispunjeni, jer se uređenje berze ne može izvršiti odjednom, ali da će se sada raditi na terminskoj prodaji.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

„Vlada je insistirala da se sklonimo sa ulica, rekli smo da ćemo relaksirati blokade, ali ostajemo na putevima dok ne vidimo konačna rešenja“, kaže Slankamenac.

Goran Filipović, predsednik ove inicijative kaže da će detalji biti dogovoreni u nedelju, i da ministarka i premijerka imaju volju da dođe do dogovora oko svih zahteva.

Kada je u pitanju zahtev da subvencija za 2024. godinu bude 300 evra, odnosno 35.000 dinara, predstavnik poljoprivrednika, Filipović je rekao da su se složili da će dobiiti 18.000 direktnih davanja, a da će preostalih 17.000 biti pravdano kroz određene račune – za seme, đubrivo.

„Imamo čvrst stav i mi i oni da će na kraju sve biti 35 hiljada“, kazao je on.

Poljoprivrednik Miroslav Matković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice, kaže da svi koji podnesu zahtev za Agro-karticu, oni će je dobiti u naredne dve nedelje.

„Kome je u blizini NIS pumpa dobijaće gorivo po ceni od 179 dinara, i na to ide 50 dinara refakcija. A ko nema NIS plaća po punoj ceni, i obećana je refakcija od 50 dinara“, kazao je on uz navod da ta ponuda ide pred poljoprivrednike da odluče da li je prihvataju.

Podsećamo, protest poljoprivrednika počeo je u ponedeljak 13. novembra, od kada se svakodnevno odvijaju blokade saobraćaja, dok je rafinerija kod Novog Sada konstantno blokirana.

Glavne zahteve koje su poljoprivrednici izneli kao uslov za pregovore sa nadležnima su uređenje robne berze i skidanje akcize sa dizela, za sve poljoprivrednike, na svim pumpama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari