BLOG Odblokiran Temerinski most u Novom Sadu: Zakazan novi sastanak sa premijerkom, zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni 1foto FoNet Milica Vučković; foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Deveti dan domaći paori nezadovoljstvo stanjem u agraru iskazuju na ulicama širom Srbije, a blokade puteva realizovaće se i danas, uprkos zakazanom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić.

Naime, iako su poljoprivrednici od nadležnih zahtevali ispunjenje zahteva pa onda pregovore, nakon telefonskog razgovora sa premijerkom, dogovoreno je da se sastanu u Vladi Srbije, a ne „na svom terenu“, kako su to ranije tražili.

Paralelno, blokade će i dalje trajati, s tim što je najavljeno da će periodi blokiranja saobraćaja biti duži, a propuštanja kraća.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

16.00 Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima poljoprivrednika, koji su proteklih dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine, a na sastanku su prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje o kojima će se ratari izjasniti u nedelju na novom sastanku, saopštila je Vlada.

Brnabić je istakla „da je do sastanka moglo da dođe i mnogo ranije, s obzirom na to da poljoprivrednici imaju direktnu telefonsku komunikaciju sa njom, za razliku od mnogih prethodnih predsednika vlada“, navodi se u saopštenju.

15.07 Nakon tri sata, Temerinski most u Novom Sadu ponovo je prohodan za saobraćaj.

14.28 Sastanak predstavnika poljoprivrednih udruženja i premijerke Srbije završen je malo nakon 14 časova. Poljoprivrednici kažu da su zahtevi delimično ispunjeni, a do narednih pregovora, koji će biti vođeni u nedelju, blokade će se, kako ističu, relaksirati.

To prema njihovim rečima znači da poljoprivrednici ostaju na ulicama, ali neće ometati saobraćaj.

Celu vest čitajte ovde.

13.45  Sastanku u Vladi prisustvuju predstavnici četiri udruženja koja su potpisnici dogovora postignutog proletos sa Vladom Srbije.

U Vladu su ušli predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženja Poljoprivrednih proizvođača Subotice, Saveza Udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženja poljoprivrednika Aradac, piše N1.

12.22  Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom Srbije Anom Brnabić o problemima u toj grani privrede počeo je danas nešto posle 12 sati, rekao je kratko FoNetu predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković.

Matković je izneo nadu da će biti ispunjen dogovor postignut u maju sa Ministarstvom poljoprivrede.

12.00 Novinar Danasa javlja da je  blokiran Temerinski most u Novom Sadu od 12 časova. Gužve za sada nema jer se saobraćaj preusmerava na druge putne pravce. Dogovor je da blokada traje do 15 sati.

BLOG Odblokiran Temerinski most u Novom Sadu: Zakazan novi sastanak sa premijerkom, zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni 2
Foto: A. Latas/Danas

11.29 Poljoprivrednici javljaju da su blokade realizovane u Požarevcu, Banatskom Brestovcu, Tovariševu, Čenti, Subotici, Čelarevu, Gložanu, Petrovcu, Staroj Pazovi i drugim mestima.

10.39 Reporter Danasa javlja da je završena blokada kružnog toka u Novom Sadu. Poljoprivrednici su se vratili kod rafinerije, a saobraćaj je normalizovan.

10.15 Poljoprivrednici od deset sati voze usporeno u kružnom toku na izlazu iz Novog Sada za auto-put i Zrenjanin, gde je skretanje za Šangaj i rafineriju, koju drže blokiranu već deveti dan.

BLOG Odblokiran Temerinski most u Novom Sadu: Zakazan novi sastanak sa premijerkom, zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni 3
Foto: A. Latas/Danas

Najave su bile da će blokirati Temrinski most, ali su se predomislili i odlučili da voze polako u kružnom toku. Na izlazu iz Novog Sada trenutno se prave velike gužve. Poljoprivrednici još nisu odlučili da li će danas u toku dana blokirati i Temerinski most, to ostaje kao moguća opcija.

09.00 Poljoprivrednici su najavili da će od 10 do 14 časova biti blokiran Temerinski most.

08.55  Za danas su predviđene blokade kod Bavaništa, gde zatvaraju put Pančevo-Kovin, Vlajkovac most na putu Beograd – Vršac, blokade na putu Novi Sad – Bačka Palanka na delu između Gložana i Čelareva, na putu Bački Petrovac – Silbaš, na putu Kikinda – Zrenjanin kod Aradca, na putu Zrenjanin – Novi Sad, Banatski Brestovac (put Kovin – Pančevo), Čenta, Stara Pazova (kod auto-puta).
BLOG Odblokiran Temerinski most u Novom Sadu: Zakazan novi sastanak sa premijerkom, zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni 4
Foto FoNet Marko Dragoslavić
Takođe, Bač (put ka Bačkoj Palanci), granični prelaz Srpska Crnja, Novi Žednik – Čantavir, Banatsko Novo Selo, Tovariševo, Sombor (Bezdanski put), Subotica Y krak, Pančevo – Zrenjanin kod raskrsnice Idvor – Sakule i na drugim mestima, javlja portal 021.

 

08.50 Organizatori protesta poljoprivrednika danas će u podne otići u Vladu Srbije na razgovor sa premijerkom Anom Brnabić, dok će istovremeno biti nastavljene blokade.

„Na sastanku nije u planu da se donose bile kakve odluke, nego da se vidi kako bi išao dalji tok pregovora“, kažu organizatori.

Odluka o odlasku za Beograd je doneta nakon sastanka kasno uveče u ponedeljak u Staroj Pazovi, nakon telefonskog razgovora sa Brnabić. 

Koji su glavni zahtevi poljoprivrednika?

Među glavnim zahtevima poljoprivrednika su povećanje subvencija po hektaru obradive površine, da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i da minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus PDV, kao i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i porez na dodatnu vrednost.

BLOG Odblokiran Temerinski most u Novom Sadu: Zakazan novi sastanak sa premijerkom, zahtevi poljoprivrednika delimično ispunjeni 5
foto FoNet Marko Dragoslavić

Jedan od zahteva je da se uvede prelevman na mlečne proizvode, kao i da se trenutna subvencija po kravi od 30.000 dinara uveća za 10.000 dinara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će subvencije po grlu stoke biti povećane sa 30 na 40 hiljada, što je jedan od zahteva stočara koji su jutros održali prvu rundu pregovora sa njim.

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšavanja poslovanja poljoprivrednika, predsednik je istakao da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedeni prelevmani na evaporisano mleko u iznosu od 300 dinara, navedeno je u saopštenju.

Takođe, kako je napisano, predsednik je dodao i da će subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biti podignute sa 30.000 na 40.000 dinara i da će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari