Udruženje poljoprivrednika: Za dva dana odluka o nastavku pregovora sa Vladom 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Poljoprivrednici Vojvodine izuzetno su nezadovoljni ishodom subotnjeg sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, na kome im je umesto sporazuma o ispunjenju zahteva ponuđen predizborni flajer Srpske napredne stranke (SNS), tako da će odluku o daljem učešću u pregovorima doneti za dva dana na narednom sastanku, rekao je danas član Upravnog odbora Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Đoka Ćurčić.

On je za agenciju Betu kazao da misli da ih Vlada Srbije manipuliše, ali da to „neće proći“ i da neće odustati od zahteva.

„Iz stavova Brnabić i neke dokumentacije u koju sam imao uvid, čini mi se da će ona nama ponuditi samo 18.000 dinara subvencije po hektaru i jeftiniji dizel za 50 do 70 dinara, zavisno od pumpe, a da će nas prevariti za dodatnih 17.000 dinara subvencija za deklarisano seme. I naš zahtev za uređenje pristupa berzi je na dugom štapu“, rekao je Ćurčić.

Dodao je da će „biti borbe“ i da se poljoprivredni proizvođači neće pomiriti sa činjenicom da im je na sastanku u subotu, 16. decembra, na kome su poljoprivrednici očekivali da se potpiše sporazum o ispunjenju zahteva za subvenciju od 300 evra po hektaru, dizel bez akcize i uređenje robne berze, ponuđen samo propagandi predizborni materijal SNS.

Ćurčić je rekao da je na istom sastanku trebalo da se precizira i način ispunjenja još nekoliko zahteva, oko otpisa kamata i dugova na ime neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje poljoprivrednika, kao i obezbeđenje kredita za refinansiranje starih kredita.

Predsednik Skupštine Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac ocenio je da je „sramno da prvi čovek izvršne vlasti (Ana Brnabić) zavitlava poljoprivrednike“.

„Premijerka je na sastanku sa poljoprivrednicima u zgradi Vlade Srbije delila stranačke flajere. Sramno i za premijerku i za stranku“, rekao je Slankamenac.

Istakao je da ništa nije ispunjeno od zahteva za koji je, po njegovoj oceni, postignut dogovor na prvom sastanku u Kisaču, 26. novembra, posle posle devetodnevnih protesta poljoprivrednika.

Sastanak premijerke sa poljoprivrednicima trebalo je, po njenom obećanju, da se održi između 11. i 15. decembra, ali je taj rok probijen zbog čega su poljoprivrednici bili podeljeni u mišljenju da li na njega uopšte treba otići, ali je većina odlučila da se prihvati poziv.

Zajedno sa tim pozivom stigao je i poziv za sastanak radne grupe koja se bavi uređenjem robne berze za 21. decembar, kao i poziv za 26. decembar, za zajednički sastanak Brnabić sa predstavnicima svih udruženja poljoprivrednika kojima će biti prezentovani zahtevi vojvođanskih ratara.

Poljoprivrednici ocenjuju da je sada velika nepoznanica šta će biti rezultat protesta i njihovih pregovora sa Brnabić posle tog, novog sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari