Bez pomaka u brzini dobijanja priključka za struju 1Foto: FI/Andrzej Pobiedzinski

Iako je u generalnom plasmanu „Duing biznis“ liste Svetske banke Srbija napredovala za četiri mesta, a kada je reč o priključenju objekata na struju za 10 mesta, ipak još uvek ništa nije urađeno na ubrzavanju dobijanja dozvola za priključenje na elektrodistributivnu mrežu.

Ono što je sigurno je da od plana Vlade Srbije da naša zemlja uđe u red onih koje se nalaze u prvih deset na tabeli „Duing biznis“ liste nema ništa dok se ta procedura ne ubrza. Stručna javnost je jednoglasna u oceni da je to ne samo izvodljivo već i potrebno jer će pospešiti investicije u našu zemlju.

Statistika Svetske banke iz „Duing biznis“ liste pokazuje da je za dobijanje dozvola za priključak na struju u zemljama Evrope i Centralne Azije potrebno 99 dana. U tom segmentu Srbija znatno zaostaje za prosekom pa je za dobijanje dozvola za priključak na struju kod nas potrebno čak 125 dana.

Slobodan Ružić, bivši vršilac dužnosti ministra energetike i direktor firme Enerdži sejving grup pozdravlja težnje nadležnih da Srbija uđe među prvih deset zemalja na „Duing biznis“ listi ali ne vidi na koji način bi se to moglo ostvariti ako ne bude napretka kada je reč o brzini priključenja na elektroenergetsku mrežu.

– Kada je reč o elektroenergetskom sektoru ne vidim baš nikakav pomak na bolje i prosto ne znam kako je Srbija i na osnovu kojih parametara uopšte mogla i da napreduje na „Duing biznis“ listi. I dalje je potrebno dosta vremena da bi se dobile sve potrebne dozvole za priključak na struju i u tom segmentu zaista nema bilo kakvog napretka – ističe naš sagovornik.

On dodaje da postoji prostor da se taj proces pospeši odnosno da se dozvole za priključak dobijaju znatno brže nego što je to sada slučaj.

– To je nešto što se svakako mora unaprediti i što je potpuno neophodno. Veliki problem predstavlja to što se nadležne službe u Srbiji ne pridržavaju zakonskih obaveza u ovom segmentu. Iz ličnog iskustva znam da se za nešto za šta je po zakonu predviđeno da procedura traje mesec dana čeka punih pet meseci. Da se propisane norme poštuju, što nije slučaj, taj proces bi bio daleko brži – objašnjava Ružić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da postoji prostor da se procedura za dobijanje dozvola za priključak na elektroenergetsku mrežu ubrza.

– Svakako je da to može znatno brže i da u tom smislu treba izvršiti pritisak na birokratiju da izdavanje raznih dozvola potrebnih za te svrhe pospeši. To je nesporno i na tome treba raditi. Međutim, sa druge strane to ne znači da zbog brzine treba ići na uštrb kvaliteta obavljenog posla. Konkretno, kada je reč o dozvolama za priključenje na elektroenergetsku mrežu proces treba maksimalno ubrzati, eliminisati bilo kakvo odugovlačenje birokratije, ali pri tome nikako ne se ne sme zaboraviti na to da zbog brzine ne trpi sigurnost i zaštita životne sredine. Ako se ne vodi računa o zaštiti tih važnih segmenata ništa nismo postigli i brzina izdavanja dozvola u takvim slučajevima nema nikakav značaj – zaključuje naš sagovornik.

Zbog čega procedure za dobijanje dozvola za priključenje na elektromrežu nisu ubrzane pokušali smo da saznamo od nadležnih u Eletroprivredi Srbije, ali do zaključenja ovog izdanja odgovore nismo dobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari