Biće formirana radna grupa koja će predlagati mere za ublažavanje posledica poskupljenja energenata 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će biti formirana radna grupa koja će predlagati mere za ublažavanje posledica poskupljenja energenata, saopšteno je iz Vlade.

Ona je predsedavala zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Кomisije za kapitalne investicije na kojoj su analizirani ekonomski pokazatelji u privrednim oblastima koje utiču na BDP, izazovima sa kojima se suočava privreda u narednom periodu, prevashodno poremećaji na tržištu električne energije i prirodnog gasa.

Na sednici su razmatrani potencijalni efekti koje bi rast cene energenata mogao da ima na privredu i industriju, kao i na finalne cene određenih potrošačkih dobara, imajući u vidu da je kompletnom građanstvu i malim privrednicima garantovano snabdevanje, navodi se u saopštenju.

Brnabić je kazala da će biti formirana radne grupe čiji će zadatak biti praćenje kretanja cene energenata na tržištu, identifikacija mogućih efekata ovakvih kretanja na krajnje potrošače i privredne subjekte, kao i predlaganje mera Vladi Srbije za ublažavanje situacije u koje bi potencijalno mogla da se nađe srpska ekonomija.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je uveren da ova energetska kriza neće dugo trajati i da će se tržište stabilizovati, ali da će se efekti osećati dugoročno, uz napomenu da cena električne energije ne utiče podjednako na sve grane privrede.

Na sednici je rečeno i da se trenutno radi na nova kapitalna 74 projekata, dok su njih 81 u fazi realizacije.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.