Prva grupa od 125 radnika u subotu je otputovala na gradilište u ruski primorski grad Soči, a ostali radnici biće upućivani sukcesivno, izjavio je Milan Bojović, direktor užičkih Puteva, firme koja je nedavno ugovorila izgradnju objekata za Olimpijske igre 2014. Posao u vrednosti od 265 miliona dinara užički graditelji trebalo bi da završe za četrnaest meseci. Investitor je ruska grupacija Interros, a podizvođač je preduzeće Jedinstvo, takođe iz Užica.


– Biće nam potrebno još radnika, koji će odlaziti sukcesivno, u zavisnosti od potreba, faza gradnje, ali i od toga kako će se oni tamo pokazali. Imali smo problema da nađemo potrebne i stručne radnike, ali za sada se prijavio dovoljan broj, tako da smo to rešili – objasnio je za Danas Bojović, dodavši da je obaveza tog preduzeća da u Sočiju izgradi više od desetak objekata, među kojima i luksuzne hotele za smeštaj sportista, novinara i druge potrebe.

Inače, užičko preduzeće ranije je angažovano i na drugim gradilištima u tom gradu, prvenstveno na putnoj infrastrukturi sa oko 3.000 radnika. Bojović je rekao da je, osim njih, za novi posao Putevima u Sočiju potrebno oko 2.000 ljudi, od kojih bi 600 do 700 radnika trebalo da bude iz Srbije i to najviše keramičara, fasadera i zidara. On je dodao da je proteklih dana vladalo veliko interesovanje za rad na tom gradilištu, jer radnik sa najnižom stručnom spremom može da zaradi oko 1.200 evra, te da su obezbeđeni smeštaj, tri obroka i avionska karta na šest meseci.

Računica

Od kada se čulo za novi posao, danima su u upravnoj zgradi Puteva bile velike gužve. Radnici iz svih delova Srbije interesovali su se za posao na gradilištu u Sočiju. Međutim, među majstorima iz Užica ima i onih koji tvrde da im je isplativije i lakše da rade u svom gradu, jer, kako kažu, dnevno mogu da zarade i do 30 evra, a na gradilištu u Rusiji morali bi da rade duže od deset sati i dugo bi bili odvojeni od svojih porodica i prijatelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari