BIRODI pozvao na izradu antikorupcijskog plana Grada Beograda 1Foto: D. Majstorović /Danas

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas odbornike Skupštine Beograda da na narednom zasedanje donesu odluku o formiranju Radne grupe za izradu lokalnog antikorupcijskog plana Grada Beograda i tako ispune obavezu sa kojom kasne pet godine, podsetivši da je to obaveza po Akcionom planu za Poglavlje 23.

Grad Beograd je je imao obavezu da izradi lokalni antikorupcijski plan prvo do 2017. godine, a pomeranjem roka za realizacije mera u okviru Poglavlja 23, do kraj 2020. godine.

Grad Beograd je probio oba roka i tako ne samo vršio opstrukciju borbe protiv korupcije na nivou administrativnog, ekonomskog i političkog centra Srbije, već vršio opstrukciju puta Srbije ka Evropskoj uniji, jer izrada lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje nezavisnog antikoruopcijskog tela su obaveza u Poglavlju 23, navodi se u saopštenju.

Grad Beograd se nalazi na Crnoj listi gradonačenika i predsednika opština koji nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove ili formirali nezavisna antikorupcijske tela, ističe Borodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari