Blagi pad uvoza i izvoza u 2020. 1Foto: Preduzeće Avdić

Za nekoliko procenata pala je vrednost izvoza i uvoza Srbije u 2020. u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Izvoz je za 3,7 odsto manji nego 2019, dok je vrednost uvoza bila za 4,8 odsto manja nego godinu dana ranije, mereno u dinarima. Iako postoje kategorije u kojima je izvoz bio nešto niži nego u prethodnom periodu, pojedine proizvode smo izvozili više nego u godini kada nije bilo pandemije.

Tako je najveći rast vrednosti izvoza zabeležen sa duvanom i pićem od 14 odsto, više se izvozilo i hrane i živih životinja za 10 odsto, kao i hemijskih proizvoda i sirovih materija, osim goriva. Nešto manji izvoz nego 2019. bio je mineralnih goriva, mašina i transportnih uređaja, ali i životinjskih i biljnih masti, kojih smo prošle godine najviše uvozili.

Upravo ova kategorija proizvoda beleži i najveći rast vrednosti uvoza od 23,5 odsto, slede hrana i životinje sa rastom od 13,5, kao i hemijski i razni gotovi proizvodi. Najveći pad uvoza, od gotovo 30 odsto, zabeležen je u kategoriji mineralnih goriva i maziva.

Gledano po sektorima najveći rast vrednosti u izvozu napravile su stručne, naučne i inovacione delatnosti od čak 140 odsto, slede rudarstvo (26,3) i poljoprivreda 16,5 odsto. Umetnost, zabava i rekreacija su imale najveći pad u izvozu od 35 odsto, ali u isto vreme ovaj sektor beleži ogroman rast vrednosti uvoza od čak 113 odsto.

Prošle godine u odnosu na 2019. porastao je za nekih tri odsto i uvoz u poljoprivredi, za više od 26 odsto u kategoriji stručnih i inovacionih delatnosti, dok je najveći pad, od 38 odsto, imalo rudarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari