Blokada Štrosmajerove ulice od 13 časova, do kraja dana moguća i protestna vožnja subotičkih poljoprivrednika 1Blokirana Štrosmajerova ulica, foto: J. Patarčić/Danas

Već nedelju dana subotički poljoprivrednici protestuju u centru grada, a za danas najavljuju novu blokadu Štrosmajerove ulice od 13 do 15 časova.

Kako je objasnio Miroslav Matković, predstavnik grupe subotičkih poljoprivrednika iz Male Bosne, zatražili su i od gradonačelnika da ih primi i prihvatiće njegovu ponudu da imaju grupu od pet pregovarača, pod uslovom da ostali poljoprivrednici prisustvuju sastanku.

“Voleli bismo da nas primi sve, ali može pet predstavnika, tako da ostali gledaju bez dobacivanja”, kaže Matković.

Miroslav Matković je bio i među poljoprivrednicima koji su juče prisustvovali sastanku u Vladi Srbije.

Blokada Štrosmajerove ulice od 13 časova, do kraja dana moguća i protestna vožnja subotičkih poljoprivrednika 2
Miroslav Matković, foto: J. Patarčić/Danas

Kako kaže, sastanku su osim premijerke Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, prisustvovali i uljari i trgovci za marže.

“Devet sati je trajao sastanak, da nam posle, ni dan danas, nisu jasni predlozi što su uljare ponudile. Poljoprivrednik traži 75 dinara za kilogram suncokreta, gde smo posle šest sati premijerka i mi saznali da uljare mogu da daju nešto manje, nije ni 50 dinara puls PDV. To znači da bi trebalo u fabriku direktno da se odnese suncokret da bi bila veća cena”, predočava Matković.

S obzirom na to da je poljoprivrednike pogodila suša, Matković kaže da je cena koju uljare daju za njihove troškove proizvodnje suncokreta i kukuruza prouzrokovala da neće imati dovoljno hrane za stoku.

“Jednostavno je problem i to nas sve vodi da se proglasi stanje elementarne nepogode. To je jedan od naših zahteva, i problem nam je još zbog te suše treba da platimo odvodnjavanje, što ne znam od kojih uslova da platimo odvodnjavanje kad je suša i mali prinos”, ističe Matković.

On dodaje i da se na sastanku u Vladi nisu ni dotakli drugih tema, već da su razgovarali o suncokretu, što kaže da je bila nametnuta tema.

“To je bila nametnuta tema i mi o drugim temama nismo ni stigli da pričamo. Mi se nismo pomerili sa prve teme, a nismo se ni dogovorili”, naglašava Matković.

Blokada Štrosmajerove ulice od 13 časova, do kraja dana moguća i protestna vožnja subotičkih poljoprivrednika 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Subotički poljoprivrednici traže od Grada Subotice da pod hitno formira komisiju za proglašavanje elementrane nepogode zbog suše, kako bi zajedno zasnovali olakšicu za novu proizvodnju.

“Treba da uzoremo seme, treba da kupimo veštačko đubrivo, gorivo i da krene nova proizvodnja. Setva uljane repice kreće za dve-tri nedelje, uskoro kreće pšenica, a mi se nismo pomerili odavde, stojimo ovde, usevi na njivi stoje. Mi se borimo, a poljoprivrednici moraju da rade”, podvlači Matković.

Nakon blokade Štrosmajerove ulice, Matković kaže da će u toku dana verovatno uslediti i protestna vožnja.

On je zamolio građane da u periodu blokade izbegavaju Štrosmajerovu ulicu i izvinio se jer su na ulicama, ali kako kaže, “nas je muka naterala da dođe do ovoga”.

“Ovo je naš vid nezadovoljstva i nada da će nas gradonačelnik primiti i da nam pomogne, kao što je i obećao. U Vladi su nam rekli da oni ne mogu da proglase stanje elementarne nepogode zbog suše, jer se to dešava po nekim lokalitetima. Znači, negde je više, negde je manje i u suštini su nas vratili da mi to tražimo od opštine, a opština nam govori da je republika zadužena. Grad Subotica je po zakonu dužan da formira komisiju za proglašavanje elementarne nepogode i kad oni to formiraju, predlože i izglasaju, onda šalju na usvajanje u Vladu”, zaključuje Matković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari