Blokirani računi novopazarskih škola za 10,4 miliona dinara 1Foto: Senko Župljanin

Nova školska godina, stari finansijski problemi u novopazarskim osnovnim i srednjim školama. Njihovi računi blokirani su za više od 10,4 miliona dinara.

To pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS). U odnosu na prošlu godinu obaveze prema poveriocima smanjene su za skoro 1,2 miliona dinara.

Najveće obaveze prema poveriocima, kao i prethodne godine, ima OŠ „Avdo Međedović“, koja je svoja dugovanja povećala za 300 hiljada dinara i sada su njene finansijske obaveze prešle četiri miliona dinara.

Na drugom mestu po visini duga je OŠ „Jošanica“, u selu Lukare, u blokadi je za 2,6 miliona dinara ili skoro isto kao prošlog septembra.

Za po 1,1 milion dinara blokirani su računi osnovnih škola „Dositej Obradović“ i „Desanka Maksimović“, a nešto manje od 900 hiljada dugovanja su OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“. Na spisku dužnika je i OŠ „Rastko Nemanjić Sava“ sa 550 hiljada dinara.

Kada su u pitanju srednje škole, problema sa dugovanjima ima samo Gimnazija, od koje poverioci potražuju 220 hiljada dinara.

U Novom Pazaru rade 22 škole – 16 osnovnih i šest srednjih. Uglavnom su sve u poslednje četiri godine, imale problema sa blokadom računa.

Na početku školske 2016/2017. godine njihova dugovanja su bila veća od 16 miliona dinara. Neke su uspele da izađu iz blokade, neke da smanje dugovanja, a škola „Avdo Međedović“ da poveća obaveze prema poveriocima.

Prema podacima NBS, ta škola je za poslednje dve godine uspela da uveća dug za 900 hiljada dinara.

U odnosu na početak prošle školske godine, na spisku dužnika više nije OŠ „Stefan Nemanja“, koja je minulu školsku godinu počela sa blokadom od 1,7 miliona dinara. OŠ „Desanka Maksimović“ i „Dositej Obradović“, za godinu dana, dug su smanjile za po 100 hiljada.

Skoro na istom nivou potraživanja za prinudnu naplatu ostale su osnovne škole „Jošanica“ (2,6 miliona) i „Jovan Jovanović Zmaj“ (900 hiljada) i Gimnazija sa 220 hiljada dinara. Sve ostale osnovne i srednje škole nesmetano obavljaju platni promet.

TIKA donirala udžbenike za 1.670 prvaka

U Bošnjačko nacionalno veće (BNV) stiglo je 1.670 kompleta udžbenika za učenike prvog razreda osnovne škole, koji nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku.

Đaci prvaci će udžbenike dobiti besplatno, a donirala ih je Turska agencija za razvoj (TIKA), u okviru programa dugogodišnje saradnje sa BNV na unapređenju kvaliteta obrazovanja na bosanskom jeziku.

Vrednost ove donacije je 100 hiljada evra. Predsednica BNV Jasmina Curić je novinarima rekla da će biti nastavljena realizacija projekata radi „unapređenja nastave na bosanskom jeziku, pre svega, unapređenja kvaliteta nastave i uslova u kojima se ona izvodi“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari