Bocan-Harčenko: Energetski status Srbije povećao njen autoritet, ugled i ekonomske mogućnosti 1Foto: FoNet/ MOD

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je trenutni energetski status Srbije povećao njen autoritet, ugled i ekonomske mogućnosti.

„Gasovod je pušten 1. januara ove godine, a Srbija je na jesen postala i tranzitna zemlja jer kroz nju prolazi gas za Mađarsku. Energetski status Srbije kao zemlje koja sebi obezbeđuje gas i status tranzitne zemlje povećao je autoritet, ugled i ekonomske mogućnosti Srbije“, rekao je on na predavanju na temu „Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu“.

Dodao je da su strateški odnosi dve zemlje „više nego zadovoljavajući“ i da je Rusija zadovoljna političkim dijalogom na najvišem nivou.

„Srbija i Rusija imaju poseban karakter odnosa zbog naše duhovne, kulturne, vrednosne bliskosti, zajedničke istorije“, rekao je i dodao da to nije jedino na čemu se gradi strateški odnos dve zemlje, ali je vrlo važna stvar.

Rast trgovinske razmene usporen je pandemijom korona virusa, ali, kako je naveo, želje za saradnju i robe ima i očekuju da se vrate na nivo pre pandemije.

„Ekonomske odnose sa Srbijom razvijamo na osnovu uzajamnog interesa i politike koju određuje predsednik Srbije Aleksandar Vučič i Vlada, a koja je utemeljena na osnovu nacionalnog interesa Srbije i zbog toga nama i Srbiji daje mogućnost za realizaciju većih strateških, infrastrukturnih, energetskih projekata koji određuju budućnost naših odnosa, ali i Srbije i srpskog naroda, to je najvažnije“, dodao je.

Što se tiče strateških odnosa, dodao je, nije bitno što je Rusija velika, a Srbija mala zemlja, važan je pristup i ispunjavanje obaveza.

On je istakao da je revizija istorije pre, posle i za vreme drugog svetskog rata projekat zapada u cilju smanjenja uticaja, mogućnosti i autoriteta Rusije u svetu.

„Zbog toga je danas važna i srpska podrška. Radimo puno toga u oblasti zaštite spomenika u Srbiji i Rusiji“, rekao je ambasador.

Dodao je da dve države dobro sarađuju i u međunarodnim organizacijama, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Rešenje Kosova moguće samo kroz dijalog, nismo zadovoljni njegovim razvojem

Bocan-Harčenko je izjavio da je rešenje pitanja Kosova moguće samo kroz dijalog Beograda i Prištine, ali da Rusija nije zadovoljna njegovim razvojem.

„Što se tiče Kosova, Rusija u svojstvu stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pruža Srbiji pomoć i sprečava legalizaciju i pokušaje da Kosovo postane članica međunarodnih organizacija“, rekao je on tokom predavanja na temu „Rusko-srpsko strateško partnerstvo i situacija na Balkanu“.

Dodao je da je Rusija zabrinuta zbog situacije na Kosovu, te da međunarodno prisustvo na Kosovu mora da bude aktivnije.

„Mogućnost rešenja pitanja Kosova postoji samo u okviru dijaloga, zbog toga je Rusija podržala dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Mi smo pružili pomoć da taj dijalog dobije podršku UN“, rekao je, ali i dodao da nisu zadovoljni razvojem dijaloga.

Istakao je da Rusija od EU stalno traži da izvrši više pritiska na Prištinu i da ispune obaveze iz ugovora koji su potpisani, pre svega da oformi Zajednicu srpskih opština.

„Ono što je potpisano neophodno je da se implementira. Ako ne, neće biti poverenja ni u Prištinu ni u Evropsku uniju koja posreduje u dijalogu“, dodao je.

Istakao je i da svako ko situaciju sagledava realno, zna da je priznanje Kosova od strane Srbije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari