Borović: Neizostavno objaviti koncesioni ugovor za Aerodrom Nikola Tesla 1Foto: Beta/mtw

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović izjavio je da je neophodno objavljivanje koncesionog ugovora za Aerodrom Nikola Tesla i da bi to trebalo neizostavno uraditi.

Borović je u saopštenju podsetio da tajnost ugovora o koncesiji, kojim je aerodrom dat na upravljanje francuskoj kompaniji Vansi, ulazi u četvrtu godinu, prenela je Narodna stranka.

„To je samo po sebi skandal bez presedana nezabeležen u praksi normalnih država, jer transparentnost ovog ugovora u početku nije sporila ni sama Vlada Srbije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to pokreće mnoga pitanja, „od same sudbine aerodroma do budućih potencijalnih negativnih i krupnih posledica“.

Taj stav je obrazložio time što se, kako je rekao, „radi o javnom dobru velike vrednosti i ogromne strateške važnosti za državu Srbiju i to, ne samo u oblasti transporta i saobraćaja“.

„Javnost nema predstavu šta je potpisano, šta su tačne obaveze koncesionara, jer vlast ugovor krije ‘kao zmija noge’, iako su više puta premijerka Ana Brnabić i zvaničnici iz Ministarstva saobraćaja obećavali njegovo obelodanjivanje“, rekao je on.

Zapitao je i šta se krije iza „ove misterioznosti i tajnosti“.

„Da li se u ugovoru i aneksima menja suština onog što nam je medijski predstavljeno? Da li se skraćuje ili produžava trajanje koncesije, da li se priprema promena koncesionara, da li se smanjuje godišnja naknada, ili redukuju medijski prestavljene investicije, da li se priprema otuđenje dela aerodroma“, zapitao je Borović.

Naveo je da „sada deluje neverovatno, ali ne i nemoguće“ u, kako je kazao, situaciji „zone sumraka“ u kojoj se nalazi potpisani ugovor.

„Javnost je i pre potpisivanja ugovora bila uskraćena za studiju opravdanosti koncesije koja je morala da odgovori zašto je Vlada odabrala baš koncesiju kao model budućeg upravljanja aerodromom i da li je bilo i drugih alternativnih načina“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, nije uzet u obzir ni postojeći profit koji je kompanija do tada ostvarivala i mogućnost da sopstvenim sredstvima investira u svoj razvoj i modernizaciju.

Dodao je da je ignorisan i bezbednosni aspekt eventualnog upravljanja aerodromom od strane neke strane kompanije.

„Ali je svakako sada najvažnije, da se neizostavno objavi integralni ugovor i prateći aneksi koncesije. Pravi vlasnici, građani Srbije, imaju pravo na to“, rekao je Borović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari