BRIKS samitFoto: EPA-EFE/KIM LUDBROOK

Grupa zemalja BRIKS-a odlučila je da pozove šest zemalja – Argentinu, Egipat, Iran, Etiopiju, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate – da postanu nove članice bloka, izjavio je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa.

Debata o proširenju bloka BRIKS-a, koji obuhvata Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, bila je na vrhu dnevnog reda trodnevnog samita u Johanesburgu koji se završava u četvrtak, piše Rojters.

POKS: BRIKS ozbiljna alternativa Zapadu u moći i uticaju u svetu

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da je Samit BRIKS u Johanesburgu potvrdio da je ta organizacija ozbiljna alternativa Zapadu u moći i uticaju u svetu, jer ga čine 40 odsto svetskog stanovništva i trećina globalne ekonomije.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović rekao je da činjenica da države BRIKS ne priznaju secesiju Kosova i podržavaju teritorijalni integritet Srbije uliva optimizam da jačanjem tog saveza snaži i pozicija Srbije u vraćanju punog suvereniteta nad Kosovom, navodi se u saopštenju. Globalni trendovi širenja BRIKS i preuzimanja liderske uloge u ekonomiji i svetskoj raspodeli moći nam ukazuju da ne treba prihvatati nametnuta rešenja Zapada u vidu francusko – nemačkog sporazuma za Kosovo, jer vreme radi za Srbiju i njen interes, rekao je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari