Brisel pozvao zemlje EU na postepeno ukidanje energetskih subvencija 1

Brisel je pozvao zemlje Evropske unije da počnu da postepeno ukidaju ogromne energetske subvencije potrošačima dok se pripremaju za ponovno uvođenje budžetskih pravila tri godine nakon izbijanja pandemije koronavirusa, prenosi Bilten Agencije za energetiku Srbije.

Evropska komisija je iznela svoj plan za povratak Pakta za stabilnost i rast, koji je suspendovan na početku pandemije 2020. godine jer su vlade EU potrošile ogromne sume na podršku svojim ekonomijama i pružanje zdravstvene zaštite, piše Fajnenšel tajms.

Rastuće cene energenata kao posledica rata u Ukrajini prošle godine navela je države članice da pruže podršku domaćinstvima i preduzećima koja se bore da plate svoje račune. Međutim, Evropska komisija je rekla da bi mere sada trebalo poništiti. Vlade su potrošile 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda EU 2022. na energetske subvencije, a planiraju da potroše 0,9 odsto u 2023.

– Kako cene energije idu niže, trebali bismo preći na postepeno ukidanje većine mera podrške, počevši od onih koje su najmanje ciljane – rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari