Brnabić: Do kraja 2025. brz internet u celoj Srbiji 1Foto: Sajt Vlade Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj Vlade da do kraja 2025. godine svako selo, mesto i domaćinstvo u Srbiji bude priključeno na brzi internet, ili da ima opciju da se priključi, kao i da će to omogućiti projekat digitalizacije Srbije, koji se sprovodi uz finansijsku pomoć Evropske unije.

Brnabić je u Lomnici, u opštini Despotovac, prilikom donacije IT opreme školi „Despot Stefan Visoki“, rekla da ukoliko podrška i partnerstvo sa EU donosi dobro stanovništvu na svakom nivou, „to partnerstvo je esencijalno za brzi razvoj Srbije“.

„Samo u ovaj projekat EU je bespovratno uložila oko 36 miliona evra, a kroz finansijske institucije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) dodatnih 118 miliona evra, kroz najpovoljnije kredite. To je pratnerstvo koje nam je važno i koje treba da čuvamo“, rekla je Brnabić.

Ona je kazala da u 21. veku nedostatak brzog i kvalitetnog intereneta znači da će se mladi koji žive u takvim manjim mestima iz njih „garantovano seliti“.

„Bilo nam je važno da prvo povežemo svaku školu u Srbiji, pa i najmanju školsku ispostavu, na brz i kvalitetan internet“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, uvođenje brzog interneta je „par ekselans projekat ravnomernog regionalnog razvoja“.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre je rekao da će projekat digitalizacije Srbije, koji podržava EU, doneti brzi internet u svaki deo zemlje, čime se „povećava socijalna pravda i ekonomski potencijal“.

„Srbija je do sada dosta sredstava uložila u digitalizaciju, i zajedno sa EU sarađuje da ova revolucija dođe i do najudaljenijeg kraja u zemlji. Srbija se pridružuje zajedničkom projektu ‘Superračunarstva’ to jest ‘digitalnog eko sistema’, i deo je programa ‘digitalna Evropa'“, kazao je Žofre.

Istakao je da će EU nastaviti razgovore sa Vladom Srbije o reformskoj agendi, „u kojoj se nalazi i pitanje digitalizacije“, kao i da će aktuelnim projektom digitalizacije, u kome je implementacioni partner „Telekom Srbija“, oko 600 naselja širom Srbije dobiti brzi internet.

„EU želi da građani Srbije imaju isti pristup digitalnoj infrastrukturi, kao i građani EU“, zaključio je Žofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari