Brnabić: Frilenserima ponuđen model s 'nekoliko velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja' 1Foto: Beta/ Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić sastala se danas odvojeno s predstavnicima Udruženja frilensera, preduzetnika Srbije i Udruženja radnika na internetu da bi im ponudila „inoviran predlog Vlade o modelu oporezivanja njihovih prihoda za poslednjih pet godina“.

Vlada je saopštila da im „model“ ponuđen frilenserima pruža nekoliko „velikih pogodnosti za rešavanje dugovanja“.

„Pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi blizu 80 procenata frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa“, navodi se u saopštenju.

Uz to bi Poreska uprava utvrdila iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, a zaostale poreske obaveze bi mogle da se plate u roku od 10 godina.

Brnabić je rekla da je tim „modelom“ predviđeno da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u visini od 43 procenata ostvarenih prihoda uključujuči i neoporezivi iznos, čime se dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.

„o predlogu, ubuduće, od 1. oktobra ove godine, priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, na koje se neće plaćati nikakvi porezi i doprinosi, čime će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode“, kaže se u saopštenju.

Prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi od 1. oktobra obračunavaju kvartalno, umesto mesečno.

Brnabić je rekla da je, „na molbu predsednika Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu rešenja, vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da, s druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene, kao i da pravila za budući period budu potpuno jasna“.

„Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose, treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilensera), Miran Pogačar, izjavio je danas posle sastanka za agenciju Beta da nisu prihvatili predlog Vlade jer je „učinjen samo mali pomak“ u odnosu na predlog koje je to Udruženje odbilo pre dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari