Brnabić: Izvoz IKT usluga ove godine biće 2,7 milijardi evra 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ukazala je da će izvoz domaćih usluga informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) ove godine biti 2,7 milijardi evra, uz ocenu da je Srbija danas međunarodno priznata kao zemlja inženjera, inovativnih i kreativnih ljudi.

„Zbog toga danas u Srbiji svoje proizvode i rešenja razvijaju neke od najpoznatijih kompanija na svetu kao što su ‘Microsoft’, ‘NCR’, ‘IBM’, ‘Cisco’, ‘Continental’, ‘GoDady’, ‘Schneider’, ali i relativno nove, izuzetno uspešne kompanije kao što su ‘Epic Games’, ‘Rivian’ ili ‘Polygon'“, navela je Brnabić u autorskom tekstu za današnju Politiku, povodom 119 godina postojanja tog lista.

Premijerka je ocenila da je Srbija dobro prepoznala svoje prednosti i razumela promene koje donosi digitalizacija društva, kao „četvrta industrijska revolucija“, i da je to umnogome pomoglo zemlji da promeni imidž i da počne počne da privlači tehnološki naprednije i sofisticiranije investicije.

„Srbija uspeva da se izbori da bude u manjem krugu zemalja koje će u budućnosti kreirati nove trendove i tehnologije, budućnost čovečanstva i koncetrisati novostvoreno bogatstvo. Nismo još na tom nivou, ali smo na jako dobrom putu da budemo“, kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima, sada je došlo vreme da se razgovara o sledećoj tehnološkoj revoluciji koja se dešava razvojem veštačke inteligencije i biotehnologija, odnosno „pete industrijske revolucije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari