Brnabić: Mala i srednja preduzeća nosioci ekonomskog razvoja 1Foto: Fonet/TV Fonet

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, koja učestvuje na Investicionom samitu Zapadnog Balkana u Londonu, razgovarala je danas sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Sumom Čakrabartijem.

Kako je saopšteno, premijerka je zahvalila na dosadašnjem angažmanu EBRD u Srbiji i značaju za ukupan razvoj regiona Zapadnog Balkana. Ona je upoznala predsednika EBRD sa najvažnijim makroekonomskim pokazateljima i rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.

Brnabić i Čakrabarti razgovarali su o aktivnostima i merama koje Vlada sprovodi za povećanje zaposlenosti.

„Srbija daje poseban značaj razvoju malih i srednjih preduzeća jer su oni nosioci ekonomskog razvoja“, istakla je predsednica Vlade. Ona je rekla da je u ovoj godini iz budžeta ukupno izdvojeno 3,6 milijardi dinara, za mere čiji je cilj povećanje zaposlenosti mladih. Na sličnim projektima Srbija sarađuje i sa međunarodnim organizacijama, kao što je Organizacija UN za industrijski razvoj, na projektu zapošljavanja mladih žena i razvoju preduzetništva.

Srbija je posvećena nastavku reformi u javnom sektoru u cilju stvaranja što boljeg ekonomskog okruženja i privlačenja novih investicija“, naglasila je Brnabić. Ona je podsetila na pozitivne ocene i prognoze MMF nakon uspešno završene VIII revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, što je dobar signal za investitore.

Od 2001. godine, Srbija je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj zaključila ugovore o kreditima u iznosu od oko 1,4 milijardi evra. Krediti EBRD se koriste uglavnom za finansiranje infrastrukturnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari