Brnabić najavila povećanje penzija za 19,1 odsto, Mali očekuje razumevanje od MMF-a 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Penzije u Srbiji će u poslednjem kvartalu ove i prvom tromesečju sledeće godine biti povećane za 19,1 odsto, najavila je danas premijerka tehničke Vlade Ana Brnabić.

Ona je, posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke, rekla da to povećanje ni na koji način neće povećati javni dug zemlje, koji je sad na nivou od 52 odsto BDP, i da je to najveća i najvažnija stvar u ovom trenutku.

Ministar finansija Siniša Mali je, objašnjavajući razliku u procentu povećanja od 18,2 odsto, koju je juče saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i 19,2 odsto, što je najavila Brnabić, naveo da taj procenat zavisi od toga da li će povećanje biti od 1. oktobra ili 1. od novembra.

Mali očekuje razumevanje MMF za povećanje penzija

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i ministar finansija Siniša Mali večeras je izrazio očekivanje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) podržati povećanje penzija.

Mali je, posle sednice predsedništva SNS, rekao da očekuje da će u razgovorima sa MMF „naići na razumevanje“.

Naveo je da je namera vlasti „da u dvocifrenom iznosu“ podigne i minimalnu zaradu i plate u javnom sektoru.

On je rekao da se vlast pri svemu tome vodi „odgovornom ekonomskom poltikom“.

Upitan kako to da je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio povećanje penzija od 18,2 odsto, a Brnabić danas od 19,2 odsto, Mali je odgovorio da sve zavisi da li će do prvog povećanja doći od 1. oktobra ili od 1. novembra.

Dodao je da je razlika u toj jednoj penziji, te precizirao da ako je povećenje u oktobru onda je 18,2 odsto, a ako je u novembru onda je 19,1 odsto.

Rekao je da će odluka o tome biti doneta nakon procene situacije u septembru, te naglasio da je „u oba scenarija povećanje apsolutnom iznosu isto“.

Brnabić je rekla da je vlast najponosnija na najavljeno povećanje penzija od 19,1 odsto.

„To je nešto za šta smo radili, i za šta smo se borili osam godina, za šta smo živeli svaki dan ovih osam godina“, rekla je ona.

Prema njenim rečima,  to je istorijski najveće povećanje penzija u  Srbiji.

Rekla je i da je reč o „realnom povećanju“ koje, kako je dodala, „ni na koji način ne kompromituje javne finansije“.

„Javni dug sa najavljenim povećanjem penzija ostaje ispod 60 odsto bruto duštvenog proizvoda i to je najveća stvar u ovom trenutku“, rekla je ona.

Ponovila je i da će povećanje minimalne zarade biti između 12 i 14 odsto i da će država to povećanje preuzeti na sebe kroz smanjenje poreza i povećanje neoporezivog dela ličnog dohotka.

Mali je ranije danas najavio je da će sutra imati sastanak sa predstavnicima MMF o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, da bi penzije mogle brže da rastu i da bolje prate rast zarada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari