Siniša Mali: Penzije će biti usklađene u dva navrata, u oktobru ili novembru i u januaru za između 18 i 20 odsto 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su javne finansije u potpunosti stabilne i da sledi dvocifreno povećanje penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade, kako bi se očuvao životni standard građana Srbije.

Mali je za TV Hepi rekao da će u petak sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovarati o izmeni švajcarske formule za usklađivanje rasta penzija, radi uvođenja „švajcarske formule plus“, kako bi penzije mogle brže da rastu i da bolje prate rast zarada.

On je rekao da će penzije biti usklađene u dva navrata, u oktobru ili novembru i u januaru, a da će biti uvećane između 18 i 20 odsto.

„Vodeći odgovornu ekonomsku politiku, došli smo do toga da je udeo penzija u BDP 9,2 odsto i naša želja je da se uvede novo fiskalno pravilo“, naveo je Mali.

On je podsetio da aktuelna švajcarska formula predviđa usklađivanje rasta penzija 50 odsto sa inflacijom i 50 procenata sa rastom prosečne zarade.

Naglasio je da prosečna zarada i dalje raste brže od inflacije, a cilj je da se zaštiti standard penzionera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari