Sindikat vojnih penzionera o najavi povećanja penzija: Predsednik izgubio vezu sa stvarnošću, penzije zaostaju najmanje 40 odsto za rastom inflacije 1foto: Printscreen/PINK

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić izjavio je danas, povodom najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će za 18 odsto povećati penzije, da ta izjava pokazuje da je on „izgubio vezu sa stvarnošću“, jer penzije od 2012. godine „za inflacijom i rastom zarada, zaostaju najmanje 40 odsto“.

„Reformišući penzijski sistem ili štedeći na penzionerima, aktuelna vlast je učešće penzija u BDP od 13 odsto smanjila na devet odsto, što godišnje iznosi oko dve milijarde evra. Posledice takve štednje ili otimanja od penzionera je beda u kojoj živi preko 1,5 miliona penzionera“, naveo je Tamburić u pisanoj izjavi.

Naveo je da se realna vrednost penzija održava uskladjivanjem sa rastom cena a njihov rast usklađivanjem sa povećanim prihodima od doprinosa PIO kao rezultata rasta zarada, kao i da „uskladivanje penzija sa rastom cena i zarada nije milostinja vlastodržaca nego ustavna obaveza države“.

Tamburić je dodao da je „nedovoljnim usklađivanjem penzija prethodnih godina izvršena društvena preraspodela na štetu penzionera zbog čega su oni i došli u stanje pukog preživljavanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari