Brnabić: Ništa nismo tajno radili sa Rio Tintom, ne verujem da je neko uzeo milijardu evra 1BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da ništa što je država radila sa kompanijom „Rio Tinto“ nije bilo tajno.

Na komentar poslanika grupe Moramo-Zajedno Aleksandra Jovanovića Ćute da je sastanak premijerke u Londonu sa tom kompanijom zakazao bivši britanski premijer Toni Bler, Brnabić kaže da su sastanak zakazali „Boris Tadić, Oliver Dulić, Vuk Jeremić i svi koji su doveli Rio Tinto 2004. godine“.

„Dali im dozvole za istražne radove, pa i dozvole za bušotine velikog prečnika, kao i sve vaše ovde kolege koje su do tada, osam godina, podržavali Rio Tinto, dok mi nismo došli na vlast“, rekla je premijerka u parlamentu.

Prema njenim rečima, svi sastanci i sve vezano za „Rio Tinto“ je bilo dokumentovano, medijski propraćeno, da bi se šira javnost u Srbiji obavestila.

„To (sastanak u Londonu) je bilo toliko tajno da je bilo najavljeno kao sastanak u mom protokolu, da su mediji snimili taj sastanak u sedištu Rio Tinta u Londonu i da sam ja dala izjavu za RTS nakon sastanka. Toliko tajno mi radimo stvari“, kazala je Brnabić.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić zatražila je da odgovaraju svi oni koji su doveli „Rio Tinto“, kao i da se učini sve da taj projekat bude završen.

Parlić je upitala Brnabić da li su ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić „uzeli milijardu evra koja se pominje u javnosti, koju pominje i Rio Tinto“.

„Ko je uzeo pare, recite sada pred svima. Rio Tinto je najveći slučaj državne korupcije. Nema potrebe da se iko pravi lud, Rio Tinto je tako uporan ovde zato što postoje indicije da se radi o najvećem slučaju državne korupcije. Bojim se da je neko od vas uzeo pare“, kazala je Parlić.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da očekuje izvinjenje od Parlić zbog te izjave i upitala je „kako može tako nešto da kaže“.

„Ja sad od vas očekujem izvinjenje ili mi pokažite dokaze. Optužili ste predsednika Srbije, mene ili nekoga u vladi da je uzeo milijardu evra od Rio Tinta, pa dokažite, pokažite ko je to“, rekla je Brnabić i dodala da ne veruje da je bilo ko uzeo pare od te kompanije.

Kazala je da je moguće da su „Rio Tinto“ ili neka druga rudarska kompanija platile nekoga u vlasti za „neke loše stvari koje su urađene“, ali da je to moglo da bude samo 2006. godine, a ne kasnije, jer je te godine izmenjen Zakon o rudarstvu tako da onaj ko dobije istražna prava, dobija i eksploataciona prava.

„Niko od nas nije bio na vlasti 2006. godine, tako da ako je neko uzeo milijardu evra, a ja ne verujem da je neko uzeo, nemam takav podatak. Da sam imala, dala bih to tužilaštvu da ispita“, rekla je Brnabić.

Poslanik Narodne stranke Vladeta Janković, kazao je da je te 2006. godine kao savetnik tadašnjeg premijera učestvovao u razgovorima za istraživanje nikla na Mokroj Gori, ali da to niti je bio „Rio Tinto“, niti je prihvaćeno.

„Oni jesu rekli da će prihod za državu biti milijardu. To su činjenice iza kojih ja stojim. Rio Tinto uopšte tada nije bio u igri i bilo je reči samo o dozvolama za istraživanje, da se zna šta zemlja ima i čime raspolaže, a ne da neko eksploatiše“, rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari