Brnabić: Očekujemo četiri milijarde evra prihoda od izvoza IKT u 2023. 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ove godine očekuje četiri milijarde evra od izvoza IKT usluga, navodeći da važnu ulogu u tome ima kompanija Schneider Electric Hub, koja je u Novom Sadu otvorila svoju novu zgradu.

Kompanija Schneider Electric Hub na mestu starog zdanja proizvodne hale Novkabela otvorila je svoju novu zgradu sa karbon neutralnim otiskom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je prisustvovala ceremoniji, istakla je da ove godine očekuje izvoz IKT usluga od četiri milijarde evra, čemu veliki doprinos tome daje Schneider Electricizvozom svojih rešenja za distribuciju energije na sve kontinente širom sveta.

Zgrada će imati LEED GOLD sertifikat do kraja godine i smatra se karbonski neutralnom imajući u vidu da će za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristiti električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, dodaje se u saopštenju kompanije Schneider Electric.

Za rekonstrukciju i revitalizaciju starog zdanja korišćen je sav demontirani materijal sa gradilišta,
što je jedan od početnih principa održivosti.

Prilikom otvaranja InGid zgrade potpisan je ugovor o unapređenju distributivne mreže u Srbiji, pa će kompanija Schneider Electric biti partner u državnom projektu modernizacije i automatizacije
srednje naponske elektrodistributivne mreže u Srbiji.

Sigurna sam da će novo ulaganje u modernizaciju našeg elektro distributivnog sistema od 140
miliona evra unaprediti snabdevanje naših građana, kao i privrednih subjekata, i značajno
smanjiti gubitke u mreži za više miliona evra godišnje, navela je Brnabić povodom potpisivanja
ugovora.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović ocenila je da je ovo važan ugovor i posao koji predstoji, imajući u vidu da godišnji tehnički i netehnički gubici na našoj elektro distributivnoj mreži iznose skoro 500 miliona evra.

„Cilj nam je da se u narednih pet do sedam godina gubici svedu na oko osam odsto, što je prosek u zemljama EU“, dodala je Đedović, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari