Brnabić: Povećan interes španskih kompanija koje žele da investiraju u Srbiji 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljevic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Srbija i Španija beleže stalan rast robne razmene kao i da je povećan interes španskih kompanija koje žele da investiraju na srpskom tržištu.

Kako je saopštila Vlada, Brnabić je razovarala sa delegacijom Privredne komore Španije i predstavnicima španskih kompanija, koji su juče, zajedno sa srpskim kompanijama, učestvovali na drugom Poslovnom forumu „Srbija-Španija“ o ekonomiji, bilateralnoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

Brnabić je istakla da su strateški planovi vlade dalji nastavak infrastrukturnih projekata, kroz koje se može ostvariti saradnja i sa investitorima iz ove zemlje, „imajući u vidu da je Srbija uspela da ostvari finansijsku stabilnost i sigurnost za domaće i strane investitore, a srpska ekonomija pokazala veliku otpornost tokom izazovnog perioda pandemije“.

Premijerka je objasnila da će u fokusu vlade u budućem periodu biti projekti u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, ali i investicije u oblasti biotehnologije i biomedicine. Ona je pozvala predstavnike španskih kompanija da predlože njihove projekte.

Brnabić je ocenila da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri, „izgrađeni na obostranom uvažavanju i podršci po pitanjima od najvećeg nacionalnog interesa“, pre svega, kroz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta dveju zemalja i spremnosti za unapredjenje svih vidova saradnje.

O posvećenosti i spremnosti obe strane za intenziviranjem političkog dijaloga, kako je navela premijerka, svedoči i činjenica o nedavnoj poseti šefa španske vlade Pedra Sančesa Srbiji, što je ujedno i prva poseta Srbiji jednog španskog zvaničnika na najvišem nivou u novijoj istoriji bilateralnih odnosa.

Privrednici iz Španije su, kao oblasti sa velikim potencijalom za investicije, naveli i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, farmaceutsku industriju, energetsku i digitalnu transformaciju i oblast naučnih istraživanja.

Na sastanku je istaknuto da održavanje poslovnih foruma, kao i potpisani Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji dve zemlje u oblasti infrastrukturnih projekata, umnogome doprinose boljoj saradnji i lakšem uspostavljanju kontakata privrednika dveju zemalja.

Na sastanku predsednice Vlade i privrednika bio je i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina, a Brnabić je zahvalila Ambasadi Španije u Srbiji i Privrednoj komori Španije zbog posvećenosti unapredjenju ekonomske saradnje, za koju je izrazila uverenje da će se „razvijati i pratiti izuzetno dobre političke odnose naših zemalja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari