Brnabić sa predstavnicima EIB i Svetske banke 1Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas na Samitu u Trstu sa delegacijama Evropske investicione banke (EIB) i Svetske banke.

Tokom razgovora je istaknuto da EIB, čiju je delegaciju predvodio potpredsednik te finansijske institucije za Srbiju Dario Skanapieko, podržava strateški cilj Srbije da se priključi Evropskoj uniji i da je spremna da obezbedi neophodna sredstva za podsticanje ekonomskog rasta i produktivnosti, posebno se fokusirajući na infrastrukturne i razvojne projekte.

Brnabić je naglasila važnost dobre saradnje sa EIB, posebno za infrastrukturne projekte, kako za one koji su aktuelni, tako i one koji treba da budu pokrenuti, navodeći kao primer četiri klinička centra u Srbiji.

Ona je ukazala na važnost naučno-tehnološkog parka u Beogradu koji okuplja inovativne i start-ap kompanije, i istakla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije pokretanje preduzetništva i osnaživanje start ap zajednice.

Predsednica Vlade Srbije potom je razgovarala i sa predstavnicima Svetske banke koju su predvodili Siril Miler, regionalni potpredsednik za Evropu i Centralnu Aziju, kao i Linda Van Geler, nova direktorka Svetske banke za Srbiju i Zapadni Balkan. Oni su pohvalili program reformi koje Vlada Srbije sprovodi i istakli važnost daljeg napretka Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Brnabić je pohvalila uspeh koji je prethodna Vlada postigla u fiskalnoj stabilizaciji zemlje, rekavši da ubrzanje ekonomskog rasta ostaje prioritet Vlade Srbije. Ona je istakla da je Srbija posvećena sprovođenju neophodnih reformi, kao što je reforma državne uprave i javne administracije, gde je Srbija imala snažnu podršku Svetske banke. Ona je istakla da je zajednički rad svih ministara na unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji veoma važan i da Srbija ostaje tome posvećena i dalje. Ona je dodala da je ostvareni napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske liste jedan od zajedničkih rezultata i da će i ona sa svojim timom nastaviti da radi na tome, jer je to snažan podsticaj za investicije i da je osnaživanje privatnog sektora izuzetno važno.

Predstavnici Svetske banke obavestili su premijerku da su spremni da finansiraju projekte koji se odnose na delovanje u slučajevima proglašenja vanredne situacije.

Sastancima su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar finansija Dušan Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari