Pregovori zaposlenih i Fijata uz posredovanje Brnabić se nastavljaju i naredne nedelje, 500 radnika definitivno višak 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Posle skoro tročasovnog razgovora danas u Vladi Srbije premijerke Ane Brnabić i predstavnika zaposlenih u Fijatu još uvek ništa nije definitivno dogovoreno. Kako Danas saznaje 500 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici definitivno je višak.

– Pregovori se nastavljaju i ništa još nije definitivno dogovoreno. Ostvaren je pomak u smislu da je dogovoreno da radnici koji se opredele za odlazak na rad u Fijatove fabrike u inostrastvu dobiju pismenu garanciju da će ih čekati radno mesto ovde na proizvodnji električnog modela po povratku, kaže za Danas Zoran Miljković, predstavnik Samostalnog sindikata u Fijat plastiku.

Po njegovim rečima još uvek se pregovara i o modelu odlaska u inostranstvo, odnosno da on ne traje pune dve godine, već da takva vrsta radnog angažovanja bude sprovedena sa prekidima.

Miljković je potvrdio za Danas da je na današnjim razgovorima rečeno da je u kragujevačkom Fijatu definitivno višak 500 radnika koji će biti otpušteni.

– Pregovaramo i tražimo otpremnine po godini staža koje moraju da budu mnogo veće od onih do sada ponuđenih. O tome ćemo pregovarati i dalje sa premijerkom Brnabić koja nam je obećala da će u narednih pet dana doći u Kragujevac. Mi, ispred sindikata i zapsolenih uskladićemo svoje zahteve i sa njima izaći pred valdu u poslovodstvo. Ako budemo zadovljni njihovim dogovorom potpisaćemo sporazum a, ako ne, kao što smo najavili izlazimo na ulicu, ponavlja Miljković.

Da još ništa nije konkretno dogovoreno i da su čak i ti mali pomaci još uvek „radna verzija” za Danas potvrđuje i Igor Anđić, zamenik predsednika Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu.

– Mi verujemo premijerki Brnabić i videli smo danas da se ona zaista trudi da pomogne ali ne verujemo Fijatu, odnosno dok ne dobijemo nešto napismeno, konkretno sa imenom i prezimenom. Za sada je utisak da se nešto vrlo malo menja na bolje, odnosno da će se postići dogovor da oni koji dobrovoljno odu na rad u inostranstvo dobiju garanciju da će ih sačekati radna mesta, ističe on.

Po Anđiću pregovori su vrlo kompleksni, mnogo je pitanja i nepoznanica da bi se sve brzo rešilo na obostrano zadovoljstvo.

– Najveći je problem, pa i kod dobrovoljnog odlaska na rad u inostranstvo što niko neće da ide na čak dve godine. pregovara se i o tom modelu. Videli smo definitivno da je Fijat rešio da 1.000 radnika premesti iz Kragujevca u svoje pogone u inostranstvu. A, šta je sa onima koji ne ispunjavaju uslove za taj odlazak. Nije još uvek dogovorena ni visina otpremnina a problem sa njima je i taj što Fijat ne želi da se zaposleni dobrovoljno opredeljuju za njih, već ih mogu dobiti isključivo oni koje poslovodstvo proglasi za tehnološki višak, ističe Anđič.

On navodi da su Vladi Srbije dali rok do utorka da izađe sa rešenjima sa zapsolene u Fijatu, kao i da premijerka Brnabić ovih dana dođe u Kragujevac a posle tog roka, kako kaže „oni neka teraju svoje, a mi ćemo svoje”.

Naši sagovornici kažu da su od premijerke Brnabić dobili garanciju da Fijat do 20. juna neće pozivati radnike na izjašnjavanje o odlasku u inostranstvo.

Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca prisustvovao je svim dosadašnjim sastancima zaposlenih u Fijatu sa premijerkom Brnabić i ministrima iz Vlade Srbije pa i današnjem. Po njemu pomak je učinjen.

– Nema još konkretnog dogovora i rešenja ali mislim da je neki konkretni pomak ipak učinjen. Današnji sastanak je poslužio da prilikom njega predstavnici sindikata dogovore koja je njihova pozicija u pregovorima sa Fijatom. Razgovori se nastavljaju i regovori sa Fijatom i stelantisom tek slede a premijerka Brnabić je danas pokazala da joj je stalo do rešenja ovog problema koji odgovara našim radnicima i pokazala da se trudi i zalaže za njihove interese. tako će i nastaviti, tvrdi Dašić.

Da podsetimo, radnici Fijata u Kragujevcu su juče na jedan sat blokirali ulaz u fabriku kod Šest topola a ostale zakatančili, dajući rok Vladi Srbije da do ponedeljka izađe sa konkretnim rešenjima za njihov status ili će od utorka radikalizovati protest i blokirati ulice i raskrsnice, institucije i auto-put.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari