Brnabić: U proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto u privredi bilo u IKT sektoru 1Foto: FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas će izvoz informaciono-tehnološkog (IT) sektora ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 miliona evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

„Da nismo ulagali u transformaciju sektora, da nismo uveli programiranje u osnovne škole, ulagali u naučno-tehnološke parkove, fakultete, ne bismo imali svako drugo radno mesto u ovom sektoru u protekloj godini“, rekla je Brnabić na konferenciji „Primena veštačke inteligencije (artificial intelligence-AI) u tradicionalnim industrijama“ u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ona je istakla da je Srbija 40. zemlja od uporednjivanih ukupno 190 zemalja, po indeksu dostupnosti elektronskih usluga i podsetila da je 2019. usvojena Strategija o razvoju veštačke inteligencije, kao i da je država prethodnih godina radila na poboljšanju IT sekotra i stvaranju uslova za njegov napredak.

„Osnovali smo 2021. godine naučni Institut za veštačku inteligenciju kada se preko 30 eksperata vratilo iz inostranstva kako bi radili u Srbiji. Na fakultetima sada imamo već pet novih master programa za veštačke inteligenicije a od sledeće godine ćemo imati još dva“, rekla je Brnabić.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da se veštačka inteligencija koristimo malo kada su u pitanju inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga, kao i da je cilj u narednom periodu povezivanje programera sa velikim kompanijama koji će dovesti do novih proizvoda.
„Plan PKS je povećavanje broja kompanija koje će proći kroz program digitalne transformacije, da kroz aktivnosti centra postanemo zajednica povezivanja tehnologije i tradicionalne industrije“, rekao je Čadež.

Na konferenciji „Primena AI rešenja u tradicionalnim industrijama“ rečeno je da 35 odsto organizacija u svetu koristi veštačku inteligenciju, da je ona veoma primenjiva u sektoru privrede, doprinosi smanjenju rizika i troškova u proizvodnji i da se očekuje da će obezbediti nova radna mesta ali i kreativna rešenja u industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari