Brnabić: Završetak železničke obilaznice oko Niša do 2027. godine 1Foto: Printscreen/RTS

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo da krene u „najkaraćem mogućem roku“, kako bi bila završena do 2027. godine.

„Mi iz Niša sada idemo (rekonstruišu se pruge) Niš-Brestovac i Niš-Dimitrovgrad i obilaznicu oko Niša od 22 kilometra. Radimo na tome da to krene ubrzo“, izjavila je Brnabić prilikom obilaska niškog naselja Brzi Brod.

Kao prethodni rok za završetak obilaznice oko Niša predstavnici Vlade Srbije pominjali su 2025. godine.

Nekadašnji ministar građevine Tomislav Momirović je prilikom dolaska u Niš, februara prošle godine, rekao da će izgradnja obilaznice krenuti u junu iste godine, a potom je prilikom sledećeg dolaska rekao da se početak gradnje odlaže za septembar.

U avgustu 2022. godine rekao je da radovi ipak neće krenuti do kraja godine, već na proleće 2023. godine.

„To je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva, ali ovde pričamo o milijardama evra, mi dobili od naših evropskih partnera. Jednostavno da bismo ostvarili pravo na te grantove, mi moramo da pratimo te njihove procedure. Ja bih voleo da započnemo taj projekat u novembru, ali bojim se da je realnost da ćemo mi započeti u februaru“, izjavio je Momirović.

Inicijativa da se, izgradnjom obilaznice, železnički saobraćaj izmesti iz centra Niša postoji više decenija, a prvi konkretan korak ka izgradnji bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju 2012. godine.

Protokol su potpisali tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Prilikom potpisivanja protokola rečeno je da bi radovi na izgradnji obilaznice mogli da krenu već juna 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari