Broj putnika na aerodromu Nikola Tesla u trećem kvartalu bio manji gotovo 78 odsto 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Broj putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ u trećem kvartalu ove godine bio je za 77,7 odsto manji nego u istiom periodu prošle godine i iznosio je 478.000 putnika, saopštila je danas kompanija Vansi erports (VINCI Airports), matična grupacija kompanije „Belgrejd erport“ (Belgrade airport) koja upravlja beogradskim aerodromom.

Tokom prvih devet meseci ove godine, ukupan broj putnika iznosio je 1,468 miliona, što je 68,7 manje manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se i da su komercijalni letovi na beogradskom aerodromu tokom trećeg kvartala bili više nego prepolovljeni, jer ih je bilo 9.972, odnosno 55,5 procenata manje negu u periodu jul-septembar 2019. godine.

Broj putnika opsluženih na 45 aerodroma u Vansi mreži u trećem kvartalu ove godine bio je manji za 79,1 odsto odsto u odnosu na isti period prethodne godine i iznosi je ukupno 15 miliona putnika.

Tokom prvih devet meseci, ukupan broj putnika smanjen je za 67,9 procenata u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Ukazano je da je putnički saobraćaj zabeležio delimičan rast tokom letnje sezone, jer su od 15. juna u zemljama Šengena postepeno otvarane granice, a ograničenja putovanja su u mnogim državama bila ublažena.

Aerodromi sa kojih se obavljaju prvenstveno turistički i domaći letovi bili su u najboljem položaju usled novonastale situacije u julu i avgustu.

Ovo poboljšanje potrajalo je do septembra, kada su ograničenja putovanja ponovo stupila na snagu, u pokušaju da se zaustavi porast infekcije prouzrokovane korona virusom.

Iz Vansija su naveli i da su poslovna putovanja i dalje su na veoma niskom nivou.

Podseća se da kompanija Vansi erports upravlja razvojem i poslovanjem 45 aerodroma u Brazilu, Kambodži, Čileu, Dominikanskoj Republici, Francuskoj, Japanu, Portugaliji, Srbiji, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.

U saradnji sa više od 250 avio-kompanija, mreža aerodroma kojima upravlja kompanija Vansi erports opslužila je 255 miliona putnika u 2019. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari