Broker: Beleks15 oslabio 0,2 odsto, promet rekordan 1Berza, ilustracija Foto: EPA-EFE/ JEREMY PIPER (Ilustracija)

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 na Beogradskoj berzi oslabio je protekle nedelje 0,2 odsto, na 874,7 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Promet je, kako je navedeno, u ovoj godini bio rekordan, pre svega zahvaljujući prodaji državnih obveznica, mada je bio solidan i kod prodaje akcija pojedinih kompanija.

Ukupna, realizovana trgovina bila je 1,9 milijardi dinara ili 16,6 miliona evra, a najveći promet, 39,5 miliona dinara, ostvaren je trgoviom akcijama Metalaca, po ceni od 1.510 dinara.

Veći prometi na ovoj hartiji traju od početka decembra kada je investicioni fond Global Macro Capital prodao akcije po ceni od 1.450 dinara. Na kraju protekle nedelje cena te akcije je bila 1.526 dinara.

Cena akcija Messer Tehnogasa porasla je 1,3 odsto, na 16.500 dinara, a promet je bio 26,6 miliona dinara.

Promet akcija Naftne industrije Srbije bio je skroman, 2,4 miliona dinara po ceni od oko 814 dinara.

Slab promet od 2,3 miliona dinara, uz neveliki interes ulagača, imala je akcija Dunav osiguranja, cena je pala 1,3 odsto, na 916 dinara. „Tržišna kapitalizacija te kompanije pala je na oko 119 miliona evra, što čini oko trećinu godišnje bruto premije kompanije“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari