Bruto devizne rezerve Narodne banke 24,2 milijarde evra 1Novac Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju septembra ove godine iznosile su oko 24,2 milijarde evra, a u toku ovog meseca one su povećane za 558,8 miliona evra, saopšrila je Narodna banka Srbije.

Neto devizne rezerve, bruto rezerve umanjene za obaveznu rezervu banaka i obaveze prema MMF-u, iznosile su skoro 19,96 milijardi evra, što je za 488,2 miliona evra više nego na kraju avgusta.

„Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 510 miliona evra). Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 124,1 milion evra“, navodi se u saopštenju NBS.

S druge strane, odliv deviznih rezervi zbog otplate kredita Srbije iznosio je 94 miliona evra, a izmirivanje ostalih obaveza države iznosilo je 92,7 mliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 111,4 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 3,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7 odsto na međunarodnom tržištu.

Na međubankarskom deviznom tržištu u septembru je prometovano 462 miliona evra (promet bez NBS) i bio je za 140 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,65 milijardi evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 615 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3,4 milijarde evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari