zlatne polugefoto EPA

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2023. godine iznosile su 24,9 milijarde evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca, a ujedno i krajem godine od 2000. godine.

Kako se navodi u saopštenju NBS, u toku decembra bruto devizne rezerve povećane su za 746 miliona evra, dok su u odnosu na kraj prethodne godine povećane za 5,49 milijardi evra.

Na ovom nivou, devizne rezerve obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 166,4 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,78 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca i krajem godine.

Bruto devizne rezerve stigle do 25 milijardi evra 1
foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

U odnosu na kraj novembra bile su više za 671,3 miliona evra, dok su u odnosu na kraj prethodne godine povećane za 5,36 milijardi evra.

Kako navodi NBS, povećanje bruto deviznih rezervi u decembru prvenstveno je rezultat kupovine deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu saldiranja intervencija iznosio je 455 miliona evra).

Ostvareni su i prilivi po osnovu neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 84,8 miliona evra, kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 94,1 milion evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi po osnovu neto smanjenja deviznih obaveza države u iznosu od 12,2 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u decembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 124,3 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat povećanja cene zlata u dolarima na međunarodnom tržištu za oko 1,3 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto.

Na rast bruto deviznih rezervi u 2023. godini za 5,49 milijardi evra u najvećoj meri uticali su prilivi po osnovu neto kupovine deviza NBS i to u vrednosti četiri milijarde evra.

Pored toga, neto prilivi ostvareni po osnovu upravljanja deviznim rezervama (351,6 miliona evra), donacija i drugim osnovima (ukupno 926,6 miliona evra), bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive po osnovu neto smanjenja deviznih obaveza države i ostalim osnovima za 276,6 miliona evra.

Od 2018. godine, devizne rezerve beleže konstantan godišnji rast i u periodu od šest godina (2018 – 2023. godine) kumulativno su povećane 2,5 puta (150 odsto), odnosno za gotovo 15 milijardi evra (14.947,4 miliona evra).

Obim trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 780,8 miliona evra i bio je za 39,6 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Tokom 2023. godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,9 milijardi evra.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u decembru kupila 590 miliona evra, „radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu“.

U decembru, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je u 2023. godini dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

U 2023. godini, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu neto kupila 3,94 milijarde evra, što predstavlja rekordno visok iznos neto kupovine deviza.

„Na taj način, Narodna banka Srbije je i u 2023. godini, i pored snažnih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu, sačuvala relativnu stabilnost kursa dinara prema evru, sprečavajući prekomerno jačanje dinara prema evru, a ostvarujući pritom značajan doprinos daljem uvećanju deviznih rezervi“, zaključuje NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari