Budžet Majdanpeka za 2023. za skoro osam procenata veći od ovogodišnjeg 1Foto: Privatna arhiva

Većinom odborničkih glasova usvojen je budžet opštine Majdanpek za 2023. godina koji je projektovan na iznos od 1,74 milijardi dinara. Budžet dobrim delom puni naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina koji će iduće godine, po proceni nadležnih opštinskih službi, biti veća od 900 miliona dinara.

U opštinsku kasu iduće godine treba da se slije skoro osam odsto više para nego što ih je bilo u 2022. godini.

Ukupni prihodi prema odluci u budžetu za koju je glasala većina odbornika Skupštine opštine Majdanpek, iznose 1,743 milijarde dinara.

Planirani rashodi su 172 miliona dinara veći i budžetski deficit biće pokriven neutrošenim sredstvima iz prethodnih godina.

U prihodima budžeta majdanpečke opštine i ove i naredne godine, dobrim delom učestvuje naknada za korišećenje resursa i rezervi mineralnih sirovina.

Tokom 2022. godine na ime ove naknade u budžet je uplaženo preko 800 miliona dinara, a prema procenama nadležnih iduže godine ta će cifra biti preko 900 miliona dinara.

Za komunlane delatnosti iduće godine planirano je 561,9 miliona dinara, a zta stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje 273,2 miliona dinara.

Opšte usluge lokalne samouprave projektovane sun a 222,5 miliona dinara, a organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura na 127 miliona dinara.

Kada je obrazovanje u pitanje za predškolsko je opredeljeno 101,5 miliona dinara, za osnovno 99,8 miliona , a za srednje 33,4 miliona dinara.

Za socijalnu i dečiju zaštitu planirano je 117,7 miliona dinara, za zdravstvenu zaštitu 48,5 miliona dinara, razvoj kulture i informisanja 50,9 miliona, a za razvoj sporta i omladine 55,6 miliona dinara.

U budžetu za narednu godinu za poljoprivrednu i ruralni razvoj planirano je 63 miliona dinara, za zaštitu životne sredine 23,8 miliona, lokalni ekonomski razvoj 26,1 milion dinara.

Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije projektovani su na 38 miliona dinara, a politički system lokalne samouprave na 46,9 miliona dinara.

Na decembarskom zasedanju lokalnog parlamenta, pored budžeta, usvojene su odluke o lokalnim komunalnim taksama i programi poslovanja opštinskih preduzeća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari