Bugarski: Ako nema krava i mleka, neće biti ni junetine 1Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Stočari koji proizvode mleko proizvode i meso, pa ako nema krava i mleka, neće biti ni junetine, rekla je danas predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski.

Narodni poslanik i član skupštinskog Odbora za poljoprivredu Dejan Bulatović istakao je da će svi poljoprivredni proizvodi biti dovedeni u pitanje.

„Imamo nestašicu (mleka) zbog nemara Ministarstva poljoprivrede. Ministar Nedimović se ne bavi svojim poslom“, rekao je Bulatović na TV N1.

Bugarski objašnjava da je suštinski problem to što prerađivači neće da stočarima plate „ni približnu, a kamoli realnu cenu“ njihovog proizvoda.

Na pitanje kako gleda na mere Vlade Srbije koje uključuju povećanje maksimalne cene mleka i smanjenje trgovačke marže, Bugarski tvrdi da je proizvodnja mleka najkomplikovanija proizvodnja u poljoprivredi.

„Ako imate sto faktora koji utiču, a pomerate jedan, dva ili tri, apsolutno nećete dobiti željeni rezultat“, kazala je ona i dodala da će biti dobro ako se taj novac prelije u džepove primarnih proizvođača, a u suprotnom će se samo još više bogatiti prerađivači.

Suština celog problema je nastala davno, u momentu privatizacije, objašnjava ona i kaže da je po privatizaciji uspostavljen sistem koji je „apsolutno pogrešan u svakom segmentu“.

Prema njenim rečima, stočari će imati hrane eventualno do januara da prehrane životinje, a ako se to ne promeni sav potencijal će završiti u klaničnoj industriji i mleko nećemo proizvoditi.

Kazala je i da treba sprovesti kompletnu reformu sistema subvencija i da se napravi nacionalno udruženje farmera, kako bi mogli da se bore protiv zajedničkih problema.

Bulatović napominje da su problemi i u voćarstvu i povrtarstvu, da ljudi masovno seku kajsije, breskve, a u Leskovcu bacaju paradajz i paprike.

Za uredbu Vlade kaže da će donekle pomoći, ali da nije dovoljna mera i neće promeniti mnogo stvari u mlekarstvu.

Suština je, prema njegovim rečima, da je trebalo pribeći drugim merama, a Ministarstvo poljoprivrede treba da pomogne „da vratimo krave na selo“.

„Nisu nam rekli šta je sledeći korak kako bismo smanjili uvoz, a povećali izvoz“, kazao je Bulatović i dodao da bi za godinu dana mogla da se oseti ozbiljna promena, ako bi u Ministarstvu poljoprivrede postojala stručnost i ozbiljnost.

Kako kaže, neophodno je ukinuti akcizu na gorivo za poljoprivredu, povećati premiju za mleko i da utvrditi garantovanu cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari